Sole Schüsslera efekty i zastosowanie

29 maja 2013, dodał: mgk8
Artykuł zewnętrzny

W wieku XIX niemiecki homeopata Wilhelm Henrich Schüssler wyodrębnił dwanaście soli niezbędnych dla zdrowia. Sole Schüsslera to preparaty w rozcieńczeniach homeopatycznych wyprodukowane na bazie składników pochodzenia mineralnego, przepisywane, aby pokryć niedobór soli mineralnych osłabiających nasz organizm.

 

Zasady ogólne

 

  • W zdrowym ciele wszystkie sole mineralne są obecne w wystarczającej ilości. Jednak brak równowagi pomiędzy różnymi solami lub niedobór jednej z nich mogą stać się przyczyna choroby.
  • Opierając się na tym stwierdzeniu, Heinrich Wilhelm Schüssler, wyodrębnił w larach 70. XIX wielu 12 soli mineralnych niezbędnych dla zdrowia i opisał ich właściwości.
  • Nazywamy je solami Schüsslera, solami biochemicznymi lub niekiedy solami tkankowymi; są przygotowane tak jak inne leki homeopatyczne, czyli rozcieńczane i dynamizowane. Podczas gdy homeopatia funkcjonuje  oparciu o zasadę podobieństwa, każda z soli działa od zewnątrz, ułatwiając organizmowi gospodarkę w zakresie danego minerału (brakujące zastąpić brakującymi)

Co leczą sole Schüsslera?

  • Soli Schüsslera możemy używać w leczeniu zaburzeń nowotworowych, takich jak : aerofagia (połykanie powietrza), zaparcia, trądzik, afty, bóle głowy.
  • Przyniosą również ulgę w łagodzeniu przebiegu takich chorób, jak grypa, choroba zwyrodnieniowa stawów albo zapalenie stawów, astma, nadciśnienie, albo też w zaburzeniach psychosomatycznych, takich jak bezsenność, stany depresyjne czy bulimia.
  • Mogą okazać się przydatne w leczeniu niewielkich dolegliwości, takich jak ukąszenia owadów, udar słoneczny czy nudności.

 

SoleSchussleraPrzeciwwskazania

  • Sole mineralne są całkowicie nieszkodliwe i nie powodują efektów ubocznych. Nawet jeśli zastosujemy błędnie, komórki zużyją tylko to, czego potrzebują, odrzucając zbędne substancje.

Ostrzeżenia

  • Podczas leczenia należy unikać pokarmów kwaśnych: kawy, napojów typu cola, produktów na bazie białej mąki (pizza, makaron, ciasto) i zawierające białko zwierzęce (wędlina, ser, produkty mleczne, jajka). Sole mineralne są w istocie mniej skuteczne w środowisku zbyt kwaśnym.
  • Ponadto, jeśli cierpimy na nietolerancie laktozy, uważamy na tabletki czy proszki (sole rozdrobione), które mogą być wyprodukowane na bazie cukru mlecznego.

Jak znaleźć specjalistę?

  • Możemy skonsultować się z naturopatą, fitoterapeutą lub homeopatą. Ten ostatni zazwyczaj ma najlepsze kwalifikacje. Ponieważ homeopata jest przede wszystkim lekarzem, potrafi właściwie zdiagnozować zaburzeni, na jakie cierpimy. Następnie, dzięki kompetencją z zakresu homeopatii, może oznaczyć obszar leczenia i dobrać odpowiednie sole.

 

Dwanaście soli Schüsslera

Bez_tytułu_2