Sól kuchenna produkt dobry na wszystko

9 lipca 2013, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Sól kuchenna w domu zwykle wykorzystywana jest jako przyprawa smakowa.

Przeczytaj, na co jeszcze działa szczypta soli:

– utrzymuje świeżość mleka

– przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem

– podnosi smak czekolady w kremach i tortach

– zapobiega pękaniu gotowanych jajek

– posypana na patelnię lub rondel powoduje, że tłuszcz nie będzie pryskał

– dodana do wody utrzymuje kwiaty cięte przez dłuższy czas

– wsypana do butów wchłania pot i utrzymuje skórę obuwia w doskonałym stanie

– zapach ryby lub cebuli łatwo można usunąć z rąk, wystarczy umyć je w wodzie z dodatkiem soli (garść)

– gdy przypali się garnek emaliowany, należy do niego nalać wody z solą i pozostawić na kilkanaście godzin, następnie wodę zagotować a spalenizna odejdzie

– mętny olej sklaruje się, jeśli wsypiemy do butelki łyżkę soli

– czerwone, pomarszczone dłonie będą ładnie wyglądały gdy przez 5 minut wymoczymy w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku łyżek soli

– przetłuszczone kołnierzyki możemy wyczyścić słoną wodą z dodatkiem małej ilości octu

– szklanki i inne naczynia szklane będą miały ładny połysk jeśli będziemy myć je z dodatkiem soli i wypłuczemy je potem w czystej wodzie.