Sól kuchenna w domu zwykle wykorzystywana jest jako przyprawa smakowa.
Przeczytaj, na co jeszcze działa szczypta soli:
– utrzymuje świeżość mleka
– przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem
– podnosi smak czekolady w kremach i tortach
– zapobiega pękaniu gotowanych jajek
– posypana na patelnię lub rondel powoduje, że tłuszcz nie będzie pryskał
– dodana do wody utrzymuje kwiaty cięte przez dłuższy czas
– wsypana do butów wchłania pot i utrzymuje skórę obuwia w doskonałym stanie
– zapach ryby lub cebuli łatwo można usunąć z rąk, wystarczy umyć je w wodzie z dodatkiem soli (garść)
– gdy przypali się garnek emaliowany, należy do niego nalać wody z solą i pozostawić na kilkanaście godzin, następnie wodę zagotować a spalenizna odejdzie
– mętny olej sklaruje się, jeśli wsypiemy do butelki łyżkę soli
– czerwone, pomarszczone dłonie będą ładnie wyglądały gdy przez 5 minut wymoczymy w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku łyżek soli
– przetłuszczone kołnierzyki możemy wyczyścić słoną wodą z dodatkiem małej ilości octu
– szklanki i inne naczynia szklane będą miały ładny połysk jeśli będziemy myć je z dodatkiem soli i wypłuczemy je potem w czystej wodzie.