Sokowirówka czy wyciskarka do soku – wybieramy

29 listopada 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Świeże soki owocowe są o wiele zdrowsze od tych kupowanych w sklepie – o tym wie każdy. Każdy, kto dba o swoje zdrowie wie również, że takich owocowych lub warzywnych soków nie można pomijać w swoim menu, jeśli chcemy uniknąć choroby. W owocach i warzywach jest mnóstwo witamin i minerałów, które dbają o właściwe funkcjonowanie naszego ciała. Do przygotowywania najlepszych, świeżych soków używa się przeważnie sokowirówki lub wyciskarki. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym się różnią od siebie obydwie maszyny i jakie posiadają wady, a jakie zalety. Na co najlepiej się zdecydować, gdy chcemy kupić dobry sprzęt?

products_intro_img

Czym jest sokowirówka?

Sokowirówka jest urządzeniem elektrycznym, które służy do mechanicznego przygotowywania soków owocowych lub też soków z warzyw. Zasada działania urządzenia jest prosta i polega na szatkowaniu (czyli szybkim przecieraniu) owoców lub warzyw, które zostaną przez nas włożone do jej wnętrza. Przy tym sokowirówka posiada tę niewątpliwą zaletę, że z racji szybkości, ilość pokrojonych w ten sposób warzyw lub owoców jest o wiele większa, niż w przypadku wyciskarki. Jeśli zatem przygotowujemy soki dla całej rodziny i musimy nie tylko szybko je wykonać, ale i w dużej ilości, sokowirówka to dla nas najlepsze rozwiązanie. Z pewnością dodatkowym plusem jest cena – która bywa bardzo zróżnicowana w zależności od modelu i firmy, na jaką się zdecydujemy, ale która jednak zwykle jest o wiele niższa niż w przypadku wyciskarki. Jeśli nie zależy nam na zbyt dużej jakości i nie potrzebujemy kupować maszyny z licznymi funkcjami, od świetnego producenta, która pochodzi przez długie lata, możemy nawet kupić ten sprzęt za około 100 złotych. W tej cenie na pewno nie uda się znaleźć żadnej wyciskarki.

Wyciskarka – co to takiego?

Wyciskarka – jak sama nazwa wskazuje – służy do wyciskania czegoś. A zatem sok, który powstaje w owej maszynie, jest skutkiem nie szatkowania wszystkich warzyw i owoców, a raczej ich powolnego wyciskania. A zatem sok, który powstaje w owej maszynie, jest skutkiem nie szatkowania wszystkich warzyw i owoców, a raczej ich powolnego wyciskania. Wydawać by się mogło, że nie ma żadnej różnicy – sok i tak powstaje. Różnica jest jednak kolosalna – sok z wyciskarki jest o wiele zdrowszy od soku z sokowirówki. Wspomnimy o tym więcej w kolejnym akapicie.

Wyciskarki do soków pracują nieco wolniej – a więc nie sprawdzą się u osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia i wszystko muszą mieć „na już”! Nie warto również kupować tego typu sprzętu do restauracji, czy baru szybkiej obsługi – nie jesteśmy bowiem w stanie uzyskać dzięki niemu szybko dużej ilości soku. Jest to jednakże sok o wiele bardziej wartościowy. Niestety, zazwyczaj bywa tak, że za jakość trzeba płacić i podobnie jest w tym przypadku – zatem wyciskarka pracuje wolniej, ale będzie to sok bardziej wpływający na nasze zdrowie. Wada to cena – w stosunku do sokowirówek, wyciskarki są bowiem o wiele droższe. Mogą kosztować nawet około 1000 złotych!

Sok z wyciskarki a sok z sokowirówki

Zostało wspomniane, że soki uzyskane przy pomocy wyciskarki są o wiele zdrowsze – ale dlaczego? Wszystko przez sposób ich wykonywania. Jeśli owoce zostają potraktowane nożami sokowirówki, uderzającymi w nie z dużą prędkością, niestety bardzo się rozwarstwiają, a przy tym tracą często nie tylko swój naturalny smak, lecz również i walory odżywcze. A zatem – choć uważamy, że to samo zdrowie – nie posiadają już dużej części witamin i minerałów, które są nam potrzebne do życia. W soku z wyciskarki znajdziemy również błonnik pokarmowy, który nie tylko ułatwia trawienie, wspomagając pracę przewodu pokarmowego, lecz także pęcznieje w żołądku i dzięki temu pozwala przez długi czas nie odczuwać głodu. To właśnie wyciskarki pozwalają zachować go w dużej ilości – w soku z sokowirówki niestety znajdziemy go mniej.

Soki otrzymywane przy użyciu wyciskarki są też o wiele gęstsze i o wiele smaczniejsze. Mogą być przy tym wykonywane z najprzeróżniejszych warzyw i owoców – nawet tych, z którymi sokowirówka niewiele potrafiłaby zrobić, jak jagody, maliny, czy porzeczki. Wszystko dzięki temu, że dokładnie wyciskają sok z owoców, a zatem z tej samej ilości produktu jesteśmy w stanie uzyskać o wiele więcej samego, wartościowego soku – choć niewątpliwie proces ten będzie się odbywał wolniej.

Ciepło – wróg witamin

Kolejny powód, dla którego sok z wyciskarki jest zdrowszy, to brak powstawania w owym sprzęcie wysokiej temperatury, która oddziałuje na owoce lub warzywa. Jest czymś naturalnym, że dochodzi do wytworzenia ciepła w momencie, gdy jakiś sprzęt elektryczny – a w tym wypadku akurat sokowirówka – pracuje na wysokich obrotach, czyli szybko. Niestety, ciepło wpływa na obniżenie jakości soku – zabija witaminy i zawarte w nim enzymy.

Ciepło potrafi zniszczyć przede wszystkim witaminę C – która jest przecież w głównej mierze powodem, dla którego sięgamy na przykład po sok pomarańczowy. Widzimy więc, że sok sokowi nierówny. W wyciskarce głównym elementem jest wałek ślimakowy – to właśnie jego wolna praca umożliwia tak delikatne wytłaczanie z owoców i warzyw zdrowego soku. Sok ten jest tłoczony wolno i na zimno – dzięki temu nie jest rozwarstwiony, ani też napowietrzony. Sok z sokowirówki jest zaś ogrzany i właśnie napowietrzony – a efektem takiego jego przygotowania jest również krótsza zdatność do spożycia. Z pewnością nie są to soki, które można długo przechowywać.

Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać?

Kto lubi soki owocowe i warzywne, i pragnie zdrowo się odżywiać, prędzej czy później zastanawia się nad zakupem sokowirówki lub wyciskarki, aby móc je przygotowywać we własnym domu. Słusznie bowiem uważa się, że domowe soki pozbawione są wszelkich konserwantów i ulepszaczy smaku, a nawet słodzików, w które wyposażone są soki dostępne w sklepach i które może i są pyszne, ale z pewnością dostarczają nam nieco mniej zdrowia.

W jaki sposób dokonać wyboru? Trzeba na pewno zwrócić uwagę na trzy czynniki: cenę, szybkość pracy oraz jakość uzyskanego w ten sposób soku. Podsumowując, jeśli chodzi o cenę sokowirówka z pewnością zwycięża – jest to sprzęt stosunkowo tani. Pod względem szybkości i wydajności również dominuje nad wyciskarką, jednak to właśnie wyciskarki pozwalają uzyskać najzdrowszy sok – a o to przecież głównie chodzi. Decydując się zainwestować więcej pieniędzy w tego typu sprzęt warto jednak zwrócić uwagę jeszcze na jeden czynnik – aby nasza maszyna nie była wyposażona w sita poliwęglanowe. Zawierają one bowiem szkodliwy bisfenol A. Które modele go nie posiadają i warto po nie sięgnąć? Za najlepsze uznawane są: Hurom HU-500, Tribest FS-610 Fruitstar, Cooksense Hyundai HD oraz Kuvings 998.

Artykuł powstał we współpracy z właścicielem portalu: centrumwitalnosci.pl. Dowiedz się dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki >>