Sok z żurawin nie tylko przy odchudzaniu

12 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Z prawdziwą przyjemnością przedstawiamy naturalny sok z żurawin marki „Spiżarnia-Tradycyjne Przysmaki”. W butelce zamknięty jest świeżo wyciskany, 100% sok z żurawin. Niefiltrowany, z charakterystycznym osadem na dnie butelki, zawiera w sobie całe bogactwo dojrzałych owoców żurawin. Wyraziście  kwaskowy w smaku, nadaje się do picia samodzielnie, choć można też go rozcieńczyć wodą.
Znakomicie gasi pragnienie szczególnie latem, gdy panuje wysoka temperatura. Bardzo lubiany przez sportowców ze względu na swoje właściwości odtruwające organizm, co ważne po wysiłku fizycznym. Polecany przy odchudzaniu, ponieważ wspomaga trawienie tłuszczu jednocześnie będąc niezwykle mało kaloryczny.
Sok z żurawin od wielu stuleci był stosowany w medycynie ludowej, szczególnie w stanach zapalnych, szkorbucie, jako lekarstwo na koklusz i przeziębienia. Żurawiny mają doskonały wpływ na wątrobę, poza tym działają przeciwgorączkowo, uspokajająco, leczniczo na dolegliwości układu moczowego. Są znakomitym źródłem witamin C, A, B1, B2, P, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, magnezu,  fosforu, potasu i  jodu. Ich właściwości jako naturalnych antyutleniaczy są tak dobrze znane, że zalecane jest picie co najmniej pół szklanki soku codziennie!!!
100% naturalny sok z żurawin marki „Spiżarnia” występuje w opakowaniach 330 ml, w cenie detalicznej ok. 13-14 zł. Można go nabyć w najlepszych delikatesach, takich jak Piotr i Paweł czy Bomi, a także w sklepie internetowym  www.spizarnia.net.pl

W ofercie sklepu ponadto:

* Domowe Konfitury
* Domowe Syropy
* Miody
* Soki i Nektary
* Tradycyjne Przetwory
* Oleje

Surówka z kapusty kwaszonej:

Przepis na 4 osoby

Kapustą kwaszoną z marchwią lekko odsączyć a następnie posiekać nożem na drobne kawałki – tak aby włókna kapusty nie były zbyt długie. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć 2 szare renty. Starte jabłko skropić odrobiną soku z cytryny i wymieszać z kapustą. Dodać drobno posiekanej natki pietruszki. Doprawić do smaku odrobiną cukru.

Przepis dla spizarnia.net.pl  przesłała pani Janina z Olecka