Sok z malin – właściwości i korzyści dla zdrowia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sok z malin – właściwości i korzyści dla zdrowia

13 lipca 2020, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Sok z malin był już wykorzystywany przez nasze babcie i prababcie. Bardzo często stosowano go przy przeziębieniach i grypie. Sok z malin wzmacnia serce, reguluje ciśnienie oraz wspomaga walkę z niedokrwistością. Dodatkowo dzięki niemu możemy dłużej zachować młodzieńczy wygląd i zgubić zbędne kilogramy.

sok z malin

 

Skład malin

Maliny dostarczają do organizmu  składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W malinach znajdziesz:

  • witaminy młodości A i E
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • witaminę PP
  • kwas pantotenowy
  • biotynę
  • cynk
  • potas
  •  magnez
  • żelazo
  • mangan

sok z malin

Jak działa?

Sok z malin był doceniany już przed wiekami. Stosowano go przy bólach żołądka, odruchach wymiotnych, szkorbucie oraz na przeziębienia i grypę. Dodatkowo odkryto, że sok z malin działa podobnie jak z czarnej porzeczki. Dzięki malinom wzmocnisz swoje serce, uregulujesz ciśnienie krwi, wzmocnisz ochronę przed zmianami miażdżycowymi. Po za tym pijąc sok z malin stymulujesz pracę wątroby oraz układu moczowego. 

sok z malin

Na piękny wygląd

Pij sok z malin regularnie, aby stymulować pracę układu immunologicznego. Dzięki temu dostarczysz do organizmu antyoksydanty blokujące działanie wolnych rodników. Jest to bardzo ważne, ponieważ wolne rodniki powodują rozwój komórek nowotworowych  oraz procesu starzenia się. Dodatkowo maliny zawierają witaminy A i E produkujące kolagen, który z kolei zapewnia Twojej skórze elastyczność oraz piękny wygląd.

sok z malin

Przepis na domowy sok z malin

Maliny dostępne są w sezonie letnim głównie lipiec i sierpień. Owoce wtedy są bardzo soczyste oraz słodkie. Nie kupuj malin wilgotnych oraz zbyt ściśle zapakowanych. Maliny swoją świeżość zachowają przez 2 dni w lodówce. Natomiast w zamrażarce mogą leżeć przez rok.

Co kupić?

  • Kilogram malin
  • 20 dag cukru
  • odrobina kwasku cytrynowego

Z gotowaniem:

Maliny umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Zalej je niecałą szklanką wody i gotuj na dużym ogniu do czasu aż maliny puszczą sok i się rozgotują. Poczekaj aż maliny ostygną i przecedź je przez sito. Powstały sok przelej do innego garnka. Do soku dodaj 20 dag cukru oraz odrobinę kwasku cytrynowego, po czym zagotuj sok przez kilka minut. Jeszcze gorący sok wlej do słoików, zakręć i gotuj przez 15 minut. Taki sok może stać nawet przez całą zimę.

Bez gotowania:

W dużym słoiku ułóż warstwowo maliny przesypując każdą warstwę cukrem.  Przy 5 litrowym słoiku użyj 1 kg cukru. Następnie przykryj słoik gazą i odstaw na 1 tydzień. W tym czasie maliny puszczą sok. Po upływie tygodnia sok należy zlać do butelek, zakręcić i odstawić.

sok z malin



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...