Sok z malin – smaczny hit czy zdrowotny mit? Sprawdzamy

26 marca 2025, dodał: Małgorzata Kopeć

 

Nasze babcie i prababcie doskonale znały moc soku z malin i wykorzystywały go nie tylko jako naturalne remedium na przeziębienia i grypę, ale także jako wsparcie dla organizmu na co dzień. Ten aromatyczny napój wzmacnia serce, pomaga regulować ciśnienie krwi i wspiera walkę z niedokrwistością. To jednak nie wszystko! Regularne spożywanie soku z malin może przyczynić się do zachowania młodzieńczego wyglądu, a także wspomóc proces odchudzania, przyspieszając metabolizm i pomagając w redukcji zbędnych kilogramów.

sok z malin

Maliny dostarczają do organizmu  składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W malinach znajdziesz:

  • witaminy młodości A i E
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • witaminę PP
  • kwas pantotenowy
  • biotynę
  • cynk
  • potas
  •  magnez
  • żelazo
  • mangan

 

Jak działa sok z malin na organizm?

Sok z malin był doceniany już przed wiekami. Stosowano go przy bólach żołądka, odruchach wymiotnych, szkorbucie oraz na przeziębienia i grypę. Dodatkowo odkryto, że sok z malin działa podobnie jak z czarnej porzeczki. Dzięki malinom wzmocnisz swoje serce, uregulujesz ciśnienie krwi, wzmocnisz ochronę przed zmianami miażdżycowymi. Po za tym pijąc sok z malin stymulujesz pracę wątroby oraz układu moczowego. 

Pij sok z malin regularnie, aby stymulować pracę układu immunologicznego. Dzięki temu dostarczysz do organizmu antyoksydanty blokujące działanie wolnych rodników. Jest to bardzo ważne, ponieważ wolne rodniki powodują rozwój komórek nowotworowych  oraz procesu starzenia się. Dodatkowo maliny zawierają witaminy A i E produkujące kolagen, który z kolei zapewnia Twojej skórze elastyczność oraz piękny wygląd.

Przepis na domowy sok z malin

Maliny dostępne są w sezonie letnim głównie lipiec i sierpień. Owoce wtedy są bardzo soczyste oraz słodkie. Nie kupuj malin wilgotnych oraz zbyt ściśle zapakowanych. Maliny swoją świeżość zachowają przez 2 dni w lodówce. Natomiast w zamrażarce mogą leżeć przez rok.

składniki:

  • kilogram malin
  • 20 dag cukru
  • odrobina kwasku cytrynowego

Z gotowaniem:

Maliny umyj pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Zalej je niecałą szklanką wody i gotuj na dużym ogniu do czasu aż maliny puszczą sok i się rozgotują. Poczekaj aż maliny ostygną i przecedź je przez sito. Powstały sok przelej do innego garnka. Do soku dodaj 20 dag cukru oraz odrobinę kwasku cytrynowego, po czym zagotuj sok przez kilka minut. Jeszcze gorący sok wlej do słoików, zakręć i gotuj przez 15 minut. Taki sok może stać nawet przez całą zimę.

Bez gotowania:

W dużym słoiku ułóż warstwowo maliny przesypując każdą warstwę cukrem.  Przy 5 litrowym słoiku użyj 1 kg cukru. Następnie przykryj słoik gazą i odstaw na 1 tydzień. W tym czasie maliny puszczą sok. Po upływie tygodnia sok należy zlać do butelek, zakręcić i odstawić.