Słodkie prezenty na Dzień Matki – zrób je sama
Zbliża się Dzień Matki, święto wyjątkowej dla każdego z nas osoby – kobiety, która dała nam życie i poświęciła swoje życie, swój czas i energię, by nas wychować, by pokazać nam świat i nauczyć nas jak się w nim odnajdywać. W tym dniu poprzez ciepłe słowa oraz drobny upominek, prezent wręczony od serca, chcemy pokazać naszym Mamom, jak bardzo doceniamy ich wkład w nasz rozwój, jak mocno jesteśmy wdzięczni za ich poświęcenie. Każdy podarowany w tym dniu upominek to tylko symboliczny gest poprzez który chcemy naszym Mamom podziękować i je uhonorować, sprawić im przyjemność. Jednak żaden nawet najcenniejszy prezent nie odda i nie pokaże tego, jak bardzo nasze Mamy kochamy i jak wielce cenimy je za wszystko, co robiły i dalej robią.
Nie mniej jednak w tym dniu warto obdarować Mamę choćby najmniejszym upominkiem, by wywołać uśmiech na jej twarzy i podarować coś, co sprawi jej przyjemność. Jedni nie mają problemu z wyborem prezentu, inni w obliczu kupienia czegokolwiek mają ogromny dylemat i muszą się solidnie nagłowić zanim cokolwiek wybiorą. Jedni kupują prezenty, które można określić jako standardowe, są wspaniałe i miło je dostawać, a w dniu matki ich oferta w sprzedaży jest ogromna – mam tu na myśli kwiaty (zarówno cięte, jak i doniczkowe), czekoladki, kremy i perfumy, ubrania i biżuterię. Inni decydują się na bardziej wymyślne prezenty, nietypowe upominki chcąc zaskoczyć obdarowaną i wręczają jej coś, czego sama by sobie nigdy nie sprezentowała.
Ja chciałabym zachęcić do przygotowania samodzielnie wykonanych, jadalnych prezentów, które mogą być smakowitą niespodzianką dla naszych Mam. Podarunki można dostosować do gustu smakowego naszej obdarowanej i dodatkowo dla każdej Mamy taki prezent będzie miał większą wartość, bo będzie wiedziała, że zrobiliśmy go sami – specjalnie dla niej.
Jeśli nasza Mama lubi słodkości możemy samodzielnie przygotować dla niej zestaw pralinek, trufli, słodkich kuleczek, domowej „roboty” a’la bombonierkę.
Polecam też przepis na kuleczki kokosowe z migdałem w środku:
Składniki:
– 200g masła
– 2 jajka (tylko jeśli macie je ze sprawdzonego źródła, w innym wypadku jajka należy zastąpić kilkoma łyżkami mleka lub kremem kokosowym)
– 1 szklanka cukru pudru
– 200g herbatników
– wiórki kokosowe
– migdały całe
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i jajkami. Do zmiksowanych składników dodać 100g wiórków kokosowych. Wszystko chwilę razem miksować. Herbatniki rozgnieść na drobne cząsteczki. Dodać pokruszone herbatniki do kokosowej masy utartej mikserem i wszystko jeszcze przez moment miksować. Brać trochę gotowej masy i spłaszczać ją na dłoni. Na jej środek kłaść całego migdała. Zwijać masę w kuleczkę chowając tym samym migdał do środka. Uformowaną kuleczkę obtaczać w wiórkach kokosowych.
Można przygotować też pożywne kuleczki na bazie różnorakich bakalii:
Składniki:
– 250g herbatników
– 1 kostka masła
– 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
– 2 łyżki kakao
– 6 łyżek mleka
– aromat rumowy lub kilka kropli rumu
– solidna porcja dowolnych, ulubionych bakalii
– do obtoczenia kuleczek: wedle uznania – kakao, cukier puder, wiórki kokosowe, czekoladowa posypka, płatki migdałowe, rozkruszone płatki kukurydziane, czy starta czekolada
Wykonanie:
Herbatniki kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, z kakao i mlekiem. Do utartej z podanych składników masy na koniec dodajemy herbatniki, aromat rumowy lub rum i bakalie. Wszystko mieszamy. Z gotowej masy formujemy średniej wielkości kuleczki. Jeśli masa jest zbyt gęsta i ciężko jest z niej kształtować kulki należy dodać do niej mleka, jeśli natomiast jest zbyt rzadka trzeba dodać do niej więcej bakalii lub herbatników. Uformowane kuleczki obtaczać w dowolnie wybranym przez siebie składniku (w wiórkach, kakao, cukrze pudrze itp.).
Zadbajmy, by zarówno przygotowane przez nas kokosowe kuleczki, jak i bakaliowe trufelki ładnie i estetycznie zapakować – z pewnością nie będą się gorzej prezentować niżeli kupne pralinki.
Smaczną słodkością są też śliwki w czekoladzie, które możemy w szybkim czasie i w prosty sposób przygotować w domu:
Składniki:
– 1 tabliczka czekolady (dowolnego rodzaju: gorzka, mleczna, biała itp.)
– 1 opakowanie suszonych śliwek
– opcjonalnie: alkohol – rum, wino, wódka itp.
Wykonanie:
Jeśli chcemy, by w śliwkach wyczuwalna była alkoholowa nuta moczymy je przez około 1 – 2 godziny w wybranym przez siebie alkoholu. Śliwki wyjmujemy, odsączamy z alkoholu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Śliwki obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i odkładamy na bok do ostygnięcia, by czekolada zastygła na śliwkach. Jeśli chcemy, by śliwki były obtoczone grubą warstwą czekolady czynność należy powtórzyć i przestygnięte, już raz obtaczane w czekoladzie śliwki obtoczyć w czekoladzie ponownie.
Tak przygotowane, ostygnięte, schłodzone śliwki możemy umieścić w papierowych foremkach, ozdobnych papilotkach i przełożyć je do eleganckiego pudełeczka. Będą się uroczo prezentować.
Naszym Mamom możemy także przygotować domowej produkcji trunek alkoholowy. Będzie świetny zarówno w ramach deseru dla dorosłych, jak i jako dodatek do słodkiego podwieczorka.
Najszybszym i najprostszym do wykonania jest likier krówkowy, kajmakowy:
Składniki:
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (lub 1 puszka gotowej masy kajmakowej, toffi)
– 1 szklanka (250ml) wódki
Wykonanie:
Jeśli mamy słodzone mleko skondensowane należy je wcześniej ugotować (gotuje się około 2 – 3 godziny), by powstała z niego masa toffi. Jeśli mamy puszkę kajmaku od razu można przejść do przygotowania likieru. Ostudzoną, ugotowaną zawartość puszki mleka skondensowanego (lub gotową masę kajmakową) zmiksować mikserem z wódką. Miksować do momentu połączenia się alkoholu z masą toffi, aż powstanie alkoholowy trunek o jednolitej konsystencji. Trunek przelać do butelki i odstawić do lodówki. Dobrze jest dać likierowi jeden dzień, lub chociaż całą noc, na odstanie w lodówce, aby się „przegryzł”. Z podanej ilości składników wyszło 0,5 litra gotowego likieru.
Jeśli nasze Mamy lubią kucharzyć, uwielbiają relaksować się w kuchni gotując co raz to nowe smakołyki i frykasy, to może warto przygotować dla nich coś, co będzie im przydatne podczas ich kulinarnych poczynań i co będzie urozmaicać ich posiłki i dania.
Świetnym pomysłem na jadalny prezent dla Mam, które lubią tworzyć wszelakie słodkości i przygotowywać wypieki, będzie samodzielnie zrobiony cukier waniliowy:
Składniki:
– 250g białego cukru
– 1 laska wanilii
Wykonanie:
Biały cukier zmielić nieco w młynku do kawy (jeśli mamy drobny cukier lub zdecydowaliśmy się na cukier puder możemy zrezygnować z mielenia, można pominąć ten etap). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć z niej miąższ. Zarówno miąższ z wanilii, jak i pociętą na mniejsze części laskę wanilii dodać do cukru. Dokładnie wymieszać wanilię z cukrem. Przełożyć cukier z dodatkiem wanilii do ładnego słoiczka (który można przewiązać ozdobną wstążeczką) i odstawić na kilka dni, by wanilia się uaktywniła i cukier stał się odpowiednio aromatyczny.
Jeśli Mamy lubią przygotowywać wytrawne dania, obiadowe posiłki, słone przystawki czy wszelakie sałatki, to świetnym dodatkiem do ich wytworów będzie smakowy olej lub smakowa oliwa z oliwek.
Składniki:
– olej lub oliwa z oliwek
– dowolne dodatki: ząbki czosnku, papryczki chili, suszone pomidory, ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia itp., ziarna pieprzu
Wykonanie:
Do eleganckiej, ładnie prezentującej się buteleczki przełożyć dowolne, wybrane przez siebie dodatki – ząbki czosnku, zioła, czy papryczki chili. Zalać umieszczone w butelce dodatki olejem lub oliwą z oliwek. Zakręcić butelkę i odstawić ją w zacienione miejsce.
Dobrze jest dać tak przygotowanemu olejowi, czy oliwie kilka dni, by jego smak się uaktywnił, wyostrzył, by olej lub oliwa przeszły aromatem dodatków. Jeśli chcemy przyszykować taką oliwę na prezent dobrze jest zabrać się do jej przygotowania kilka dni wcześniej.
Powyżej zostały podane tylko przykładowe propozycje na jadalne prezenty dla Mam. Podane pomysły są proste do wykonania, z pewnością każdy poradzi sobie z ich przygotowaniem. Oczywiście dla Mam można przygotować wiele innych pyszności, ja przybliżyłam tylko kilka sprawdzonych pomysłów, ale można także upiec i ładnie zapakować ciasteczka, czy dorodne babeczki, można przygotować własnoręcznie wykonany dżem, przetwór. Koncepcji na jadalne pomysły jest wiele, to co się wybierze zależy od własnej inwencji, swoich upodobań i gustu mamy, bo warto dostosować podarunek do preferencji obdarowywanej. Jednak pamiętajmy, że nie prezenty są najważniejsze, najważniejsza jest pamięć o naszych mamach i szczere życzenia, prezent to jedynie miły dodatek. Ważne także, byśmy pamiętali i doceniali nasze Mamy nie tyko od święta, ale zawsze, w ciągu całego roku – dzięki nim jesteśmy i cieszymy się życiem, pięknem świata.