Soczysta smażona rolada z indyka – przepis na aromatyczne i delikatne mięso

17 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Indyk jest bardzo dobrym mięsem i jest jednym z tych, które często pojawia się na moim stole. Uwielbiam jednak eksperymentować z podstawowymi potrawami, aby wyglądały ładniej i smakowały pyszniej. Indyk pieczony lub smażony to jedno z tych dań, które, choć samo w sobie jest niesamowicie pyszne i klasyczne, od czasu do czasu może zostać nieco urozmaicone. Ten przepis na roladę z indyka to świetny sposób na podniesienie klasycznej piersi z indyka do rangi dania wyjątkowego.

Indyka można nadziewać różnymi farszami, ale to połączenie z bazylią i parmezanem jest najsmaczniejsze. Ponadto jest to przepis naprawdę łatwy, a wygląda i smakuje naprawdę wyjątkowo. Chociaż istnieje wiele opcji nadzienia rolady z indyka, szpinak jest ulubionym składnikiem wielu przepisów. Zazwyczaj do nadzienia używa się również jakiegoś rodzaju sera. Eksperyment polegał na zamianie składników znanych i klasycznych na te nieco bardziej nieoczywiste. I tak powstał pomysł na wykorzystanie bazylii w połączeniu z wyrazistym parmezanem. Ser dodaje charakteru i pysznego słonego smaku. To dobrze kontrastuje z kremową bazylią i słodyczą mięsa.

rolada z indyka

Po nadzieniu i zwinięciu indyk jest przenoszony do garnka, gdzie gotuje się na wolnym ogniu. W ostatnim kroku zasmażamy mięso z panierką, aby danie wyglądało ładnie i było lekko chrupiące.

Zazwyczaj nie dodaję do tego dania sosu, ponieważ uważam, że indyk sam w sobie jest bardzo smaczny, ale myślę, że sos może być świetnym uzupełnieniem innych pomysłów na podanie tego dania. Na przykład, możemy stworzyć kremowy sos z białego wina lub kremowy sos dijon i wlać łyżkę na pokrojonego kurczaka. Przygotowanie sosu do rolady jest naprawdę łatwe i wymaga jedynie podsmażenia cebuli i czosnku na patelni, dodania odrobiny białego wina, a następnie wlania odrobiny bulionu z kurczaka i śmietany.

Ogólnie mówiąc, ta rolada z indyka to piękna, kreatywna odmiana klasycznego pieczonego kurczaka. Można ją przygotować na kolację w środku tygodnia lub podać gościom na przyjęciu. Gdy rolada z indyka jest już usmażona, warto odstawić ją na 6-10 min, zanim pokroimy ją na grube plastry. Proponuję podawać z sałatką ze świeżych lub podsmażonych warzyw. Wyśmienicie smakuje z rukolą, pomidorami, grzankami i parmezanem.

Jak przygotować pyszną roladę z indyka?

Składniki:
– pierś z indyka
– 2-4 łyżki masła
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 szklanka świeżej bazylii
– mąka do panierowania
– starty parmezan
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso z indyka umyć i umieścić na blacie. Naciąć mięso tak, aby ładnie ją rozłożyć w jednym płacie o równej grubości. Umieścić pierś między 2 warstwami folii, ścisnąć. Używając wałka lub tłuczka do mięsa rozbić pierś na płasko. Rozwinąć z foli i posmarować płat masłem, ułożyć czosnek, parmezan, bazylię, a na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso zwinąć w rulon i owinąć folią spożywczą zawiązując końce. Zagotować garnek wody i zmniejszyć ogień i wrzucić roladę. Gotować na małym ogniu 30-40 minut. Wyjąć i wystudzić. Roladę obtoczyć najpierw w mące uniwersalnej, a następnie w jajkach. Wymieszać mąkę do panierki z parmezanem, solą, pieprzem i drobno posiekaną bazylią. Obtoczyć roladę w tej mieszance. Przenieść na patelnię i smażyć przez kilka minut, aż uzyska złoty i ładny kolor. Jeśli przygotowujemy danie dla większej liczby osób, warto umieścić usmażonego indyka w ognioodpornej patelni i utrzymać go w cieple w piekarniku.
Smacznego!