Soczewica z pomidorami

4 lutego 2011,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

100 g soczewicy suchej

100 g ziemniaków

50 g marchwi

300 g pomidorów

cztery ząbki czosnku

łyżka oliwy lub oleju

Soczewicę zieloną lub brązową namoczyć (1/2 do 1 godziny) i dokładnie wypłukać. Ugotować w świeżej wodzie (nie w tej z moczenia), jak będzie prawie miękka, dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, startą marchewkę, pokrojonego w ósemki pomidora (lub puszkę pomidorów pelati) i 4 ząbki roztartego czosnku. Gotować do miękkości, przyprawić wg uznania (majeranek, papryka sproszkowana), posolić pod koniec gotowania.

Potrawa powinna być dosyć gęsta.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...