Soczewica z pomidorami

4 lutego 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

100 g soczewicy suchej

100 g ziemniaków

50 g marchwi

300 g pomidorów

cztery ząbki czosnku

łyżka oliwy lub oleju

Soczewicę zieloną lub brązową namoczyć (1/2 do 1 godziny) i dokładnie wypłukać. Ugotować w świeżej wodzie (nie w tej z moczenia), jak będzie prawie miękka, dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, startą marchewkę, pokrojonego w ósemki pomidora (lub puszkę pomidorów pelati) i 4 ząbki roztartego czosnku. Gotować do miękkości, przyprawić wg uznania (majeranek, papryka sproszkowana), posolić pod koniec gotowania.

Potrawa powinna być dosyć gęsta.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz