SMERFOWO – JAGODOWY DESER
jagody
ochynie
galaretka truskawkowa i cytrynowa
śmietanka śnieżka
barwnik niebieski
Rozpuścić galaretki, jedną cytrynową do śmietanki w niecałej szklance wody, ostudzić i ubić ze śnieżką, wstawić do lodówki żeby się dobrze ścięło. Najlepiej zrobić to dużo wcześniej. Drugą galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki wody i dodać do niej niebieskiego barwnika wtedy otrzymamy kolor jagodowy. Do formy w kształcie babki sypiemy jagody i ochynie i zalewamy połową fioletowej galaretki. Wstawiamy do lodówki na jakiś czas żeby się ścięło. Następnie kroimy w kostkę ściętą ubitą śmietanę i wkładamy do formy i zalewamy resztą galaretki. Wstawiamy do lodówki. Jak deser dobrze się zetnie, aby wyjąć z formy zanurzamy formę w gorącej wodzie. SMACZNEGO !!!