Smażone lody z wiórkami kokosowymi i orzechami

4 stycznia 2013, dodał: Domi z kuchni
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

4 gałki lodów waniliowych
Szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
Szklanka wiórek kokosowych lub pokruszonych orzechów laskowych
2 jajka
2 łyżeczki cukru pudru

Gałki lodów uformowane położyć na folię aluminiową wyłożoną na desce i wstawić do zamrażarki na godzinę.

W tym czasie wymieszać pokruszone płatki z wiórkami/orzechami.

Każdą kulkę obtoczyć w mieszance i wstawić na pół godziny do zamrażarki.

Jajka ubić z cukrem pudrem i każdą kulkę po kolei najpierw moczyć w pianie z jajek, a potem dokładnie obtaczać w mieszance, czynność można powtórzyć.

Wstawić kulki na godzinę do zamrażarki.

Bardzo mocno nagrzać olej w malutkim rondelku, smażyć każdą kulkę pojedynczo na złoty kolor, około 1 minuty.

Podawać z advokatem lub sosem ze zmiksowanych owoców, lub z tym i z tym.

Mam nadzieję, że ci, którzy nie byli wciąż przekonani, teraz przekonają się do tego wspaniałego dania, gdzie pod pyszną, kokosową, chrupką skorupką kryją się zimne, słodkie lody.

Przepis zgłaszam do konkursu \”Przepis na danie poprawiające humor\”.

file1328028359