Smażone brokuły z migdałami (w 25 minut)
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
Oddzielić łodygi kalafiora od kwiatów. Pokroić łodygi na ok. 0,5 cm kawałki, różyczki porozdzielać.
Na dużej patelni uprażyć migdały na małym ogniu do uzyskania złocistego koloru, ok. 4 minut. Następnie wyjąc z patelni.
Stopić na patelni masło, następnie dodać czosnek, pokrojone łodygi kalafiora. Smażyć na małym ogniu, aż czosnek uzyska złocisty kolor, a łodygi zaczną brązowieć, 2-3 minut. Dodać różyczki i smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać 1/4 szklanki wody i przykryć patelnię pokrywką. Gotować ok. 3 minut. Doprawić solą. Wymieszać z płatkami migdałów i podać.
Smacznego!