Smażone brokuły z migdałami (w 25 minut)

27 maja 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

Oddzielić łodygi kalafiora od kwiatów. Pokroić łodygi na ok. 0,5 cm kawałki, różyczki porozdzielać.

Na dużej patelni uprażyć migdały na małym ogniu do uzyskania złocistego koloru, ok. 4 minut. Następnie wyjąc z patelni.

Stopić na patelni masło, następnie dodać czosnek, pokrojone łodygi kalafiora. Smażyć na małym ogniu, aż czosnek uzyska złocisty kolor, a łodygi zaczną brązowieć, 2-3 minut. Dodać różyczki i smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać 1/4 szklanki wody i przykryć patelnię pokrywką. Gotować ok. 3 minut. Doprawić solą. Wymieszać z płatkami migdałów i podać.

Smacznego!

file1306507592