Smakowite minikołacze drożdżowe

6 marca 2013, dodał: Izabela Nowak - slonce
Artykuł zewnętrzny

składniki:

 

  •     300 g mąki pszennej,
  •     20 g drożdży świeżych,
  •     100 ml plus 3 łyżki wody,
  •     50 g margaryny roztopionej,
  •     4 kawałki czerwonej papryka konserwowej  ,
  •     oliwki zielone  około 150 g,
  •     3  serki topione trójkąciki,
  •     natka pietruszki świeża,
  •     pieprz kolorowy
  •     1 szczypta soli do smaku,
  •     1 łyżka bazylii  otartej

 

przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski.
Skruszamy drożdże i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody.
Mieszamy widelcem, a następnie odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy 100 ml wody i roztopioną już przestudzoną margarynę oraz sól i bazylię .
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki , natkę  pietruszki drobno siekamy.
Serki dzielimy na małe kawałki.

Po 30 minutach ciasto wałkujemy na 1 cm placek.
Szklanką wykrawamy koła, a dnem od kieliszka odciskamy środki.
Placami lekko zaznaczamy kształtując rant koła. Do każdego kładziemy po kawałku papryki, oliwek, serka oraz posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki. Oprószamy pieprzem kolorowym.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 20 minut.

file1362593921