Smakowite minikołacze drożdżowe
składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 20 g drożdży świeżych,
- 100 ml plus 3 łyżki wody,
- 50 g margaryny roztopionej,
- 4 kawałki czerwonej papryka konserwowej ,
- oliwki zielone około 150 g,
- 3 serki topione trójkąciki,
- natka pietruszki świeża,
- pieprz kolorowy
- 1 szczypta soli do smaku,
- 1 łyżka bazylii otartej
przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski.
Skruszamy drożdże i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody.
Mieszamy widelcem, a następnie odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy 100 ml wody i roztopioną już przestudzoną margarynę oraz sól i bazylię .
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Paprykę kroimy w kosteczkę, oliwki w plasterki , natkę pietruszki drobno siekamy.
Serki dzielimy na małe kawałki.
Po 30 minutach ciasto wałkujemy na 1 cm placek.
Szklanką wykrawamy koła, a dnem od kieliszka odciskamy środki.
Placami lekko zaznaczamy kształtując rant koła. Do każdego kładziemy po kawałku papryki, oliwek, serka oraz posypujemy po wierzchu posiekaną natką pietruszki. Oprószamy pieprzem kolorowym.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 20 minut.