Miał zapewniać szczęście, pomyślność i urodzaj – mak, to obowiązkowy i dający pole do popisu składnik potraw wigilijnych. Bez makowych przysmaków nie sposób wyobrazić sobie świąt, a jednak… nie wszystkim starcza czasu na trzykrotne przelewanie go wrzątkiem, odcedzanie, a następnie mielenie.
Dlatego dla osób, które czas, z reguły przeznaczany na pieczenie, wolą zarezerwować dla rodziny, firma Dan Cake przygotowała wypiekane w karbowanej foremce Ciasto makowe, które znacznie ułatwi i przyspieszy świąteczne przygotowania.
Między niebem a ziemią
Symboliczne znaczenie maku, do którego w tradycji chrześcijańskiej odwołujemy się podczas świąt Bożego Narodzenia, stanowi dziś echo obrzędów pogańskich. W czasach, gdy zmarli odgrywali znaczącą rolę w błaganiach o pomyślność, zdrowie i obfite zbiory, mak, podobnie jak inne płody ziemi, miał stanowić pomost między światem żywych i umarłych. Inaczej niż dziś, w wigilię pusty talerz pozostawiano wówczas nie dla nieoczekiwanego gościa, lecz właśnie dla osoby zmarłej, której należała się pamięć i cześć. Mak, miód, grzyby i orzechy, zawarte w potrawach wigilijnych, miały przypominać o współobecności przodków i być ich symbolicznym pokarmem podczas wigilijnej wieczerzy.
Ziarnko do ziarnka
W tradycji chrześcijańskiej mak, jako roślina o tysiącach nasion, stanowi symbol urodzaju i płodności. Podania ludowe głoszą, że panny, które tego dnia tarły mak, szybko wychodziły za mąż. Wszystkim zaś spożywanie maku w wigilię zwiastowało szczęście i pomyślność. Być może z tego względu zwyczaj jedzenia potraw na bazie maku zachował się po dziś dzień w całej Polsce. I mimo że obecnie kulinarne granice zacierają się, wciąż można wskazać źródło poszczególnych potraw makowych:
- Kutia – Kresy Wschodnie
- Makówki – Śląsk, Wielkopolska
- Mak utarty ze śmietaną i słodkimi dodatkami – Mazowsze
- Kluski z makiem – Podhale, Pomorze, Kaszuby
Na deser, w większości regionów, królował natomiast makowiec.
W pełnej gotowości
Ciasto makowe, w przeciwieństwie do sękacza, keksu czy piernika, bardzo szybko stało się powszechnym wypiekiem świątecznym w polskich domach. Nic dziwnego, że tradycja jego serwowania przetrwała do dziś. Tylko czasu pozostało trochę mniej na jego przygotowywanie… Na przelewanie maku wrzątkiem, porządne odsączanie i mielenie, oczywiście na jak najmniejsze drobinki. Makowiec wciąż należy do najbardziej pracochłonnych ciast. Na szczęście, na rynku dostępne są również wypieki gotowe, które smakiem i wyglądem nie ustępują najbardziej wykwintnym specjałom, a czasem nawet je prześcigają!
– W Polsce, wypieki makowe nierozerwalnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Aby móc konkurować z domowymi smakołykami w tym okresie, trzeba mieć naprawdę dobry produkt – mówi Marta Wasilewska-Pawlas z firmy Dan Cake. – Dlatego w firmie Dan Cake postawiliśmy tylko i wyłącznie na naturalne składniki, moc maku i atrakcyjną, pokarbowaną formę. W ten sposób Ciasto makowe może bez trudu konkurować z domowymi specjałami – dodaje Marta Wasilewska-Pawlas.
Kunsztownie ozdobione
Upieczone ciasto makowe polewa się lukrem, ozdabia ziarenkami maku, skórką cytrynową lub pomarańczową. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ten sposób udekorować również i gotowy wypiek. Ze względu na charakterystyczne pokarbowania Ciasto makowe Dan Cake prezentuje się pięknie bez żadnych dodatków. Jeśli jednak zależy nam na dodatkowym podkreśleniu jego walorów smakowych, warto wykorzystać do tego celu bakalie, starte skórki owoców czy miód, wszak połączenie maku i miodu również znajduje wyjaśnienie w słowiańskiej symbolice, oznacza zgodę.