Smaczne i zdrowe przysmaki

31 sierpnia 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

 

Warzywniaki aż pękają w szwach od zdrowych, pysznych oraz będących naturalną skarbnicą witamin warzyw i owoców. Wspólnie z Janem Niezbędnym wykorzystaj to bogactwo, wypróbowując nowe, alternatywne przepisy na smakowite, aromatyczne potrawy i ciasta.

Lekko i zdrowo

Najzdrowszym sposobem na przyrządzenie warzyw jest pieczenie i gotowanie na parze. Można w ten sposób przygotować kalafiora, dynię, brokuły, cukinię, bakłażana, cebulę, selery, pietruszkę czy marchew. Pamiętaj jednak, aby nie przegotować warzyw, inaczej utracą swoje cenne składniki. Do pieczenia zawiń je w grubą folię aluminiową albo włóż do naczynia żaroodpornego. Wcześniej możesz je skropić oliwą i cytryną i posypać ulubionymi przyprawami. Bon appetit!

Jan Niezbędny poleca: szklane pojemniki żaroodporne, które sprawdzą się zarówno przy szykowaniu potraw w piekarniku czy kuchence mikrofalowej, jak i do przechowywania ich w lodówce czy zamrażalniku. Dostępne są w rozmiarach: 300 ml,
500 ml i 700 ml.
Wypróbuj również supergrubą folię aluminiową (cena: ok. 6,99 zł/6 m).

Domowe słodycze fit

Próbowałaś już czekoladowego musu z awokado? Pycha! A czy wiesz, że ciasta też można robić na bazie warzyw? Dodają one przyjemnej konsystencji
i wilgotności. Na przykład brownie z burakami cudownie rozpływa się w ustach, nie mówiąc już o pysznym serniku dyniowym czy tradycyjnym już cieście marchewkowym. Rada: użyj odpowiedniego papieru do pieczenia, aby nie natłuszczać formy.

Jan Niezbędny poleca: papier do wypieków do okrągłych foremek (cena: ok. 4,99 zł/5 szt.). Dzięki specjalnym nacięciom dopasuje się do każdej okrągłej foremki o średnicy od 26 do 32 cm. Używając obustronnie silikonowanego papieru, nie musisz już natłuszczać blachy, a po pieczeniu foremka pozostaje czysta. Przetestuj też nowe foremki na muffiny (cena: ok. 3,50 zł/10 szt.). Można ich używać bez konieczności stosowania dodatkowej formy, a po upieczeniu świetnie nadają się do transportu babeczek.

Śniadaniówka na medal

Najnowszym hitem do lunch boxa są wszelkie omlety, frittaty i warzywne zapiekanki. To pyszne i proste potrawy, które stanowią wspaniałą alternatywę dla tradycyjnych, ciężkich mięsnych obiadów. Eksperymentuj z różnymi dodatkami, wykorzystuj to, co zostało w lodówce, i twórz niezapomniane warzywno-jajeczne dania, które zapewnią ci energię na cały dzień!

Jan Niezbędny poleca: pojemniki silikonowe dostępne w czterech kolorach i rozmiarach: 350 ml, 540 ml, 800 ml i 1200 ml. Szczelne opakowanie pojemnika zachowa świeżość i chrupkość składników, nie pozwalając im obeschnąć. Po jedzeniu pojemnik można łatwo i wygodnie złożyć, dzięki czemu nie zajmuje dużo miejsca.