Smaczna tarta z owocami
Słodycz letnich dni
Lato to jedna z ulubionych pór roku wszystkich Polaków. Co roku dostarcza nam nowych sił do życia, a także chwil, które zatrzymujemy na długo w pamięci. Warto więc spędzić je jak najmilej. Pomoże nam w tym odpowiednie towarzystwo. Tym razem będą to sezonowe owoce.
Sezon ogórkowy rozpoczynają pojawiające się w maju i czerwcu truskawki, potem jagody, maliny, porzeczki, brzoskwinie, jeżyny, śliwki… wyliczać można niemal bez końca. Owoce dostarczają naszemu organizmowi wiele potrzebnych składników oraz przede wszystkim witamin. Powinniśmy więc je spożywać pod każdą postacią. By uprzyjemnić Wam letnie popołudnie, proponujemy prostą w przygotowaniu, smaczną tartę z owocami. Wystarczy tylko wykonać kruche ciasto według przepisu:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier, schłodzone masło i jajko, następnie wszystko łączymy i zagniatamy. Kolejno zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki. Do tego wystarczą tylko owoce – tu w zależności od preferencji smakowych każdy może wybrać dla siebie, coś na co akurat ma ochotę. Na owoce możemy wylać małą ilość galaretki. Pozwoli nam to „zachować je w ryzach”.
Idealną formą do przygotowanie tej potrawy jest żaroodporna brytfanna do tarty TERMISIL. Produkt ten idealnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Wykonany jest bowiem ze szkła borokrzemowego, dzięki czemu posiada wysoką odporność na temperaturę (od -50 stopnie do +500). Poza tym konstrukcja i struktura naczynia powoduje, że potrawy nie przywierają do ścianek formy. Nie trzeba też ich smarować tłuszczem. Tym samym utrzymanie naczynia w czystości nie sprawia problemu, a dodatkowo można je myć w zmywarce.
Tak niezwykle prosty deser idealnie sprawdzi się w każde letnie popołudnie. Lekkość połączenia owoców z galaretką przyniesie upragnione orzeźwienie. Kolejną zaletą tej szybkiej przekąski jest fakt, iż można ją przygotować w wielu wersjach, gdyż nawet jeśli sezon na świeże owoce się kończy możemy wykorzystać przetwory jakie przygotowaliśmy z nich latem.