Smaczna ryba bez ości. Kergulena polecana seniorom i dzieciom

23 września 2024, dodał: Ewelina Szadkowska

Robiąc codzienne zakupy, zwykle sięgamy po podobne produkty i z nieufnością odnosimy się do różnych nowości, pojawiających się w ofercie. To błąd, bo możemy przeoczyć wiele prawdziwych skarbów, jeśli chodzi o smak, wartości odżywcze i łatwość przygotowania. Często dotyczy to np. ryb, wśród których każdy ma swoje ulubione gatunki, najczęściej kupowane przy różnych okazjach. Tymczasem te bardziej egzotyczne ryby też są warte uwagi i stopniowo zyskują na popularności. Jeden z takich gatunków pojawia się w coraz większej liczbie sklepów i polecamy go zwłaszcza osobom ceniącym te ryby, które nie posiadają zbyt wielkiej liczby ości i żyją w czystych wodach.

Kergulena – bo o tej rybie mowa, jest od dawna ceniona przez kucharzy pracujących w dobrych restauracjach. Jest gwarancją doskonałego smaku dań, a jej wysoka jakość odpowiada gustom wymagających smakoszy. Pora więc poznać ją bliżej i wprowadzić do własnego menu. Dania przygotowane z jej dodatkiem zyskują na oryginalnym smaku, a mięso tej ryby jest wyjątkowo soczyste. Warto podkreślić jego smak odpowiednio dobranymi przyprawami. Jej  przygotowanie do spożycia nie jest problematyczne, gdyż mięso łatwo oddzielić od osi kręgosłupa, a w degustacji nie przeszkadzają tak irytujące nas w innych rybach ości.
smażona kergulena

Stąd pochodzi kergulena. To najczystsze wody na świecie

Połów kerguleny odbywa się na Oceanie Spokojnym i na Atlantyku w okolicach Antarktydy, czyli w rejonie mało dotkniętym niszczycielskimi skutkami cywilizacji. To właśnie tam można znaleźć krystalicznie czystą wodę, uwalnianą z gór lodowych, co do której trwają spekulacje, czy mogłaby być w przyszłości ważnym źródłem wody pitnej. To bardzo czyste środowisko życia dla ryb, dzięki któremu w ich organizmie nie znajdują się żadne szkodliwe substancje chemiczne. To bardzo dobra informacja dla osób szukających alternatywy dla produktów zwierzęcych z masowej hodowli. Ryba ta żyje w okolicach dna oceanu, czyli na głębokości ponad 700 metrów, gdzie na pewno nie dotrą nawet sporadycznie pojawiające się zanieczyszczenia na powierzchni wody.

Wartości odżywcze kerguleny. Jest szczególnie polecana dla dzieci

Najwięcej w kergulenie znajdziemy cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, tak ważnych w zachowaniu zdrowego serca. Zawiera sporą ilość witaminy D, na której niedobór cierpi większość naszego społeczeństwa, a także takie minerały jak cynk, żelazo czy wapń. Jest też źródłem dobrze przyswajalnego białka zwierzęcego, potrzebnego choćby do budowy i zachowania masy mięśniowej organizmu. Osoby dbające o linię docenią małą ilość tłuszczu i niską kaloryczność, czyli ok. 40 kcal w 100 g. mięsa. Ze względu na brak zanieczyszczeń  i delikatny smak, kergulena na pewno zasmakuje dzieciom, które docenią ją zarówno w formie pieczonej, jak i smażonej, np. jako nuggetsy rybne w chrupiącej panierce z aromatycznymi przyprawami. Kergulena będzie też wartościowym dodatkiem do diety seniorów, którzy cierpią np. na choroby serca i znaczną utratę masy mięśniowej.
Oryginalny smak tej ryby pozwala na dużą inwencję w jej przyrządzaniu. Znakomicie sprawdzi się zarówno w tradycyjnej odsłonie, jak i w bardziej wyszukanych daniach inspirowanych kuchniami świata. Dobrze komponuje się w daniach z dodatkiem ryżu, frytek, rozmaitych sałatek czy surówek czy pieczonych warzyw. Doskonałym dodatkiem podkreślającym jej smak będzie też sos, np. z nutą cytryny.



FORUM - bieżące dyskusje

Straciłam dwa zęby. Gdzie wstawiać …
Implanty też mają skutki uboczne, bo to metal, obce ciało w dziąśle...
Przyda się dziecku tablet?
Laptop jest najbardziej uniwersalny...
Problemy z PPK
Ja tam liczę na siebie, a nie na narzucone przez państwo opcje, które...
Cała prawda o mężczyznach
Faceci działają tylko w swoim interesie, zauważyłam już dawno, że nie kierują się uczuciami...