Wolnowar, który znany jest również pod nazwą slow cooker, to garnek, który świetnie sprawdzi się przy gotowaniu zup, dań mięsnych, gulaszów czy przetworów. Stanowi duże ułatwienie w kuchni – wystarczy wrzucić do niego składniki i ustawić odpowiedni tryb gotowania. Podczas przygotowywania potrawy nie trzeba jej stale kontrolować, a zamiast tego można zająć się innymi obowiązkami, odpocząć czy nawet wyjść z domu. Jakie zalety kryje w sobie wolnowar oraz co warto wiedzieć o gotowaniu w wolnowarze?
Jak działa wolnowar?
Wolnowar to urządzenie elektryczne, które służy do gotowania na wolnym ogniu. Taki sposób przygotowywania potraw wymaga podtrzymywania niskiej temperatury przez wiele godzin. W przypadku korzystania z tradycyjnych garnków konieczna jest więc stała obecność w domu, pilnowanie dania, mieszanie i kontrolowanie temperatury. Używając wolnowaru tych problemów jednak nie ma. Slow cooker powoli podgrzewa wszystkie składniki aż do osiągnięcia wymaganej temperatury.
W zależności od modelu urządzenia, może ono posiadać różne tryby. Najczęściej jest to tryb high, który sprawia, że danie podgrzewane jest szybciej, a także tryb low – idealny do przyrządzania bulionów, zup czy gulaszy, a nawet powideł. Urządzenia wyposażone są także w tryb warm, który ma za zadanie podtrzymywać ciepło ugotowanych już dań. W modelach ze sterowaniem elektronicznym po ugotowaniu dania wolnowar sam przestawi się na ten tryb, natomiast w modelach sterowanych manualnie należy to zrobić za pomocą pokrętła.
Zalety wolnowaru
Slow cooker nie bez przyczyny cieszy się tak dużą popularnością. Posiada naprawdę wiele zalet, które sprawiają, że coraz więcej osób chce mieć go w swoim domu. Przede wszystkim pozwala zachować większość składników odżywczych. Nie wymaga też ciągłego kontrolowania dania – wystarczy odpowiednio ustawić urządzenie i można nawet wyjść z domu, nie martwiąc się przypaleniem potrawy czy zbytnim jej zagotowaniem, gdyż w takim garnku będzie się ona bardzo powoli podgrzewać. Slow cooker pracuje bardzo cicho, dzięki czemu można nastawiać go nawet na noc. Nie podnosi też temperatury w pomieszczeniu, dlatego można z niego korzystać także latem.
Przepisy na wolnowar
W wolnowarze można przyrządzać wszystkie dania, które wymagają długiego gotowania czy duszenia na wolnym ogniu. Taki garnek doskonale sprawdzi się więc przy gotowaniu zup czy wywarów. Będzie też niezastąpiony przy przyrządzaniu gulaszu mięsnego i warzywnego, wszelkich potraw jednogarnkowych oraz mięsa, gołąbków czy powideł z owoców. W internecie znaleźć można rozmaite przepisy na wolnowar, jednak warto pamiętać, że taki garnek doskonale sprawdzi się w przypadku przyrządzania jakiegokolwiek dania wymagającego kilkugodzinnego gotowania w niskiej temperaturze.
O czym pamiętać przy korzystaniu z wolnowaru?
Gotowanie w wolnowarze jest bardzo proste, jednak kilka wskazówek może okazać się przydatnych. Przede wszystkim nie zaleca się podnoszenia zbyt często pokrywy, dzięki czemu można zminimalizować straty ciepła i zapewnić bardziej stabilną temperaturę wewnątrz urządzenia. Niektóre składniki warto też wstępnie przyrządzić przed włożeniem do wolnowaru – mięso można podsmażyć, by zachowało więcej soków, a makaron ugotować osobno i dodać dopiero pod koniec. Warto też pamiętać, że gotowane składniki puszczają dużo soków, toteż nie ma potrzeby dodawania zbyt wielu płynów. Takie długie gotowanie osłabia również smaki i zapachy, dlatego warto dodać nieco więcej przypraw.
Artykuł dostarczył portal dla Mam
Supermamy.limango.pl