Słodkości dla Mikołaja

5 grudnia 2014, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Jutro 6 grudnia i tak bardzo wyczekiwane przez dzieci Mikołajki! Tradycją jest, że w podziękowaniu dla Mikołaja należy zostawić mu mleko i jakieś łakocie. Oto kilka pomysłów na słodkości dla Mikołaja…

 

mikołaj!

 

Bałwanki przekładane kremem śmietankowym

Składniki: bałwanki!

-2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
-230g masła,
-jajko,
-szklanka cukru pudru,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-szczypta soli,
-2 łyżki maku,
-1/2 laski wanilii,
-skórka starta z 1/2 cytryny.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem: 

-200g serka śmietankowego,
-1/3 szklanki cukru pudru,
-1/2 laski wanilii,
-1/2 łyżeczki skórki z cytryny.

Serek utrzeć z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować.

 

Ciasteczka cynamonowecynamonowe

Składniki: 

-300 g mąki pszennej
-100 g mąki ziemniaczanej
-200 g masła temp. pokojowa
-120 g cukru pudru
-2 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

-70 g drobnego cukru do wypieków
-1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąki, proszek i cynamon. Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy żółtko-mąka. Stolnice posypujemy odrobiną mąki, przekładamy ciasto i zagniatamy (powinno być elastyczne i ładnie się zagniatać. W razie czego możemy dodać odrobinę mąki). Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część umieszczamy między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy mniej więcej do 3-4 mm. Wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

 

Grzybkigrzybki!

Składniki na 50 grzybków:

-250 g masła
-3 kopiaste łyżki miodu
-120 ml cukru
-3 żółtka
-100 g śmietany
-łyżeczka sody
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka zmielonych goździków
-szczypta czarnego pieprzu
-20 kopiastych łyżek mąki pszennej

Masło podgrzać w rondelku do roztopienia, dodać cukier, miód i mieszając podgrzewać. Masa powinna być ciepła. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia – lekko przestudzić. Mikserem połączyć śmietanę z sodą, przelać do masła. Następnie dodać cynamon, goździki, pieprz i żółtka. Teraz przy pomocy łyżki wmieszać mąkę, najlepiej stopniowo przesiewać i mieszać jednocześnie. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ale taka by dało się ją formować.  Rozgrzać formę, w międzyczasie uformować kuleczki, po dwie na każdy grzybek. Ułożyć je w otworach, zamknąć formę i na wolnym ogniu piec ok 7 minut, często obracając foremkę.  Gotowe grzybki ostudzić.

Składniki na lukier:

-białko z jednego jajka
-ok. 200 g przesianego cukru pudru
-łyżeczka soku z cytryny
-mak do dekoracji

Białko utrzeć łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Cukier dodawać stopniowo, tak by uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Polukrować nóżki grzybków i obtoczyć je w maku.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Nadziewane pierniczkinadziewane pierniki

Ciasto:

-300 g mąki pszennej
-100 g miodu
-100 g cukru
-60 g masła
-50 ml kwaśnej śmietany
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka kakao
-1 białko
-2 żółtka

Dodatkowo:

-słoiczek powideł śliwkowych (bardzo gęstych) lub marmolada
-cukier puder
-gorąca woda

Wykonanie:

Kakao wymieszać z mąką. Do śmietany dodać sodę, odstawić na kilka minut (mieszanka powinna zwiększyć swą objętość). W tym czasie w rondelku zagotować miód z przyprawami. Zdjąć z palnika, dodać masło i mieszać aż powstanie jednolity syrop.  Białko ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier na przemian z żółtkami. Do ubitej masy wsypać mąkę i wymieszać. Dodać śmietanę z sodą. Na koniec wlać rozpuszczoną mieszankę miodu i masła. Wyrobić gładkie ciasto. Całość umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.  Po tym czasie stolnicę oprószyć obficie mąką, wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodać więcej mąki, ale nie za dużo, tak aby połówki ciasta mogły się skleić podczas wykrawania).  Ciasto podzielić pionową linią na pół. Na  jednej z połówek odciskać lekko foremkę do pierniczka. Na środku każdego kształtu wykładać po ok. 1 łyżeczce powideł śliwkowych. Drugą połowę ciasta podnieść i nakryć nią część z powidłami. Ciastka wykrawać według wybrzuszeń, które powstały od powideł.  Pierniczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść i powtarzać czynności do wykorzystania całego ciasta. Pierniczki piec w 180°C przez ok. 10 minut.  Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Lukrem pokryć zimne pierniczki.

Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/

 

Grzybki i orzeszkiorzeszki!

Ciasto:

-2 jajka,
-250g margaryny,
-3 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki cukru pudru,
-1/3 łyżeczki soli,
-1 szczypta sody oczyszczonej.

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić.

Krem:

-50g masła,
-50g margaryny,
-2 żółtka,
-budyń waniliowy,
-400ml mleka,
-1/2 szklanki mleka,
-łyżka cukru waniliowego.

W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić.  Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej.  Kremem napełniać skorupki i sklejać.

Dodatkowo:

-100g mlecznej czekolady,
-2 łyżki śmietany 30%,
-łyżka masła,
-100g tartych orzechów laskowych.

Czekoladę stopić wraz z masłem i śmietanką na parze.  Lekko przestudzoną masą smarować orzeszki, grzybki i szyszki z obu stron, następnie od razu obtaczać w zmielonych orzechach.

 

Herbatniki miodowe

Składniki:

-250 g mąki pszennejherb imbirowe
-90 g cukru pudru
-2 łyżki płynnego miodu
-125 g zimnego masła
-jajko
-łyżka przyprawy do piernika

Z podanych składników szybko zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.  Po tym czasie stolnicę lekko obsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok 4 mm. Wycinać ciasteczka i przekładać  na wyścieloną papierem blachę. Zrobić stempelki.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 10-12 minut, do zezłocenia brzegów. Wystudzić na kratce

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Domowe bajaderki

Składniki:Bajaderki!

-600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe),
-1/3 szklanki mleka,
-3 czubate łyżki masła orzechowego,
-2 łyżki powideł śliwkowych,
-30g masła,
-czubata łyżka kakao,
-50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi,
-orzeszki arachidowe do obtoczenia.

Wykonanie

Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru:)

 

Wesołe pierniczki

Składniki:wesołe pierniki

-500 g mąki tortowej
-100 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego
-100 g miodu sztucznego (koniecznie – są dzięki temu miękkie, sama nie wiem, dlaczego)
-200 g cukru pudru
-120 g masła
-tłuszcz do formy
-1 jajo
-1 łyżeczka sody
-1 opakowanie przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cukru waniliowego Dr. Oetker

Lukier:

-2 szklanki cukru pudru
-1 łyżka masła
-2-3 łyżki mleka

Wykonanie

Mąkę przesiewam z sodą i formuję górę. Na szczycie robię wgłębienie i wlewam do niego rozpuszczony miód, dodaję przyprawy, cukier, tłuszcz i jajko. Zagniatam i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące. Formuję kulę i przykrywam ściereczką. Odrywam od niej po kawałku ciasta, wałkuję na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wycinam fantazyjne pierniki – jakie tylko dusza zapragnie! :) Wycięte kształty układam na natłuszczonej blasze. Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż się pięknie zrumienią. Lukier przygotowuję, mieszając cukier z masłem i podgrzanym solidnie mlekiem. W razie potrzeby dosypuję jeszcze cukru pudru, żeby osiągnąć pożądaną gęstość. Czekoladę roztapiam, można ją też połączyć z odrobiną śmietanki i wrzącej wody oraz pewną ilością cukru pudru.

 

Pierniczkipierniczki

Składniki :

-550 g mąki pszennej
-300 g płynnego miodu
-100 g cukru pudru
-120 g roztopionego masła
-1 jajko
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-60 g przyprawy do piernika
-2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Miksować na gładkie jednolite ciasto. Można też zagnieść rękami. Schłodzić godzinę w lodówce. Następnie odrywać kawałki ciasta i na papierze do pieczenia rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm lub 5 jeśli lubimy grubsze pierniczki. Foremkami wykrawać kształty zachowując odstęp pomiędzy pierniczkami. Ściągnąć skrawki ciasta. Jeśli mamy stolnicę silikonową można na niej wałkować i piec, dużo łatwiej i szybciej to idzie, ponieważ stolnica się nie ślizga po blacie :) Jeśli chcemy zawiesić pierniczki na choince to wykałaczką lub słomką zrobić dziurki. Piec w temperaturze 170°C. przez ok. 8 min. Długość pieczenia uzależniona jest od grubości i wielkości pierniczków. Gorące zostawić chwilę na blaszce. W tym momencie możemy poprawić wykałaczką dziurki. Gdy lekko stwardnieją przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Składniki na lukier:

-1 białko
-ok. 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
-łyżeczka soku z cytryny
-ewentualnie barwniki spożywcze w żelu

Białko delikatnie rozbić widelcem, wlać sok z cytryny i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Cały czas ucierać widelcem. Ilość cukru pudru będzie uzależniona od jego wilgotności i wielkości białka. Do wykonania ramówek, kropek i linii dobry jest lukier gęsty. By sprawdzić jego konsystencję wystarczy podnieść lukier na widelcu i zlać z powrotem do miseczki, powinien być lejący ale musi zostawić ślad na lukrze. Do wypełnień, lepszy jest lukier odrobinę rzadszy.  Możemy go dowolnie zabarwić lub zostać przy białych dekoracjach.  Gotowy przełożyć do worka cukierniczego. Worek mocno skręcić przesuwając lukier do rożka, który minimalnie odciąć, tak by zrobić jak najmniejszy otwór. Dowolnie udekorować. Do wypełniania większych powierzchni końcówkę naciąć troszkę więcej.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Pierniczki jak z KopernikaPierniczki z Kopernika

Składniki: 

-jajko,
-2 czubate szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki cukru pudru,
-40g margaryny,
-czubata łyżka miodu,
-25g świeżych drożdży,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika,
-łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie

Miód i masło podgrzać, dodać drożdże, odstawić na 5minut, by zaczęły pracować.  Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem. Dodać przyprawę do piernika. Wlać zaczyn z drożdży, wbić jajko, dodać miękką margarynę. Całość dokładnie posiekać. Zagnieść gładkie ciasto.  Rozwałkować i wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach, bo ciasteczka urosną.  Piec około 13-15minut w temp. 190st.  Ostudzić i polukrować oraz dowolnie udekorować.

 

Domek z piernikadomek

Ciasto:

-250g miodu
-100g masła
-250g brązowego cukru
-600g mąki pszennej
-1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
-1 łyżka kakao
-1 łyżka sody oczyszczonej
-1 jajko

Lukier:

-200g cukru pudru
-1 białko

Wykonanie:

Miód gotujemy z cukrem i przyprawami, chłodzimy, dodajemy mąkę, jajko, sodę i tłuszcz. Wycinamy szablony z papieru. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, szablony układamy na rozwałkowanym cieście i wycinamy podłogę, 4 ściany domku i 2 pierniki na dach. Wycinamy drzwi i okienka – w to miejsce zrobimy je potem z karmelu. Pierniczki układamy blaszce, którą wcześniej natłuszczamy. Proponuję zachować znaczne odstępy, gdyż pierniki rosną naprawdę duże. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż do ich pozłocenia. Czekamy aż pierniczki się ostudzą i dopiero wtedy lukrujemy. Następnego dnia zabieramy się do karmelowania. Na patelnię wrzucamy 5 łyżeczek cukru, podgrzewamy go aż zbrązowieje i się skarmelizuje. Karmelu używam jak kleju- smarujemy nim boki ścianek, składam domek a także robię okienka domku. Lukruję i ozdabiam domek detalami. Domek nadaje się do ozdoby naszego domu, jednak w każdej chwili możemy po niego sięgnąć i zaspokoić swoje pragnienie słodyczy, jest pyszny!

 

Świąteczne pierniczki

Składniki:Św. piern2

-3 szklanki mąki pszennej,
-200g margaryny,
-2 jajka,
-3/4 szklanki cukru,
-łyżeczka cynamonu,
-1/2 łyżeczki mielonego anyżu,
-1/2 łyżeczki mielonych goździków,
-łyżka miodu,
-1/2 łyżeczki imbiru,
-łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie

Zimną margarynę posiekać nożem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, miód, cukier oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać margarynę oraz jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10min w temp. 175st. Ostudzić. Pierniczki dowolnie udekorować.

 

Piernikowe serca i choinkichoinki

Składniki:

-230 g masła
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 szklanka płynnego miodu
-1 duże jajko
-5 szklanek mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki przyprawy do piernika
-szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika, sól, wymieszać i odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód, zmiksować, dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-4 godziny, lub całą noc. Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 – 4 mm, podsypując delikatnie mąką (na serca ciasto może być troszkę grubsze). Serca odrysować z przygotowanego szablonu.  Elementy na choinki wykrawać z różnej wielkości foremek w kształcie gwiazdek, kółek lub kwiatuszków.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 – 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, odczekać kilka minut by pierniczki stwardniały, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.  Z podanych składników wyszło mi 8 choinek i 4 serca.

Lukier królewski:serca

-4 białka
-4 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-kolorowa posypka

Cukier puder przesiać. W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Lukier powinien gęsty, tak by nie spływał z choinek.

Formować choinki: 

Na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru.  Choinki nie są duże, ich wielkość uzależniona jest od ilości użytych foremek, u mnie 6 elementów.

Dekoracja serc: 

Lukier przełożyć do worka cukierniczego. Worek mocno skręcić przesuwając lukier do rożka, który minimalnie odciąć, tak by zrobić jak najmniejszy otwór. Dowolnie udekorować. Do wypełniania większych powierzchni końcówkę naciąć troszkę więcej, być może lukier będzie za gęsty, wtedy dodawać po kilka kropli soku z cytryny lub przegotowanej wody, dokładnie wymieszać i sprawdzić konsystencję.

Autor:  http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Pierniczki na choinkę

Składniki: Pierniczki na choinkę!

-150g mąki pszennej,
-50g mąki żytniej,
-50g masła,
-50g miodu,
-jajko,
-65g cukru pudru,
-czubata łyżka przyprawy do piernika,
-1/2 łyżki kakao,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie

Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków.  Piec około 8-10minut w temp. 180st.  Ostudzić i dowolnie udekorować.

 

Czerwononose reniferyrenifery

Składniki:

-180 g masła
-150 g cukru pudru
-400 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 żółtko
-nasionka z 1 laski wanilii
-szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać masło i pozostałe składniki. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, szklanką wyciąć kółka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez ok. 12 minut. Ostudzić na kratce.

Lukier:

-1/2 szklanki cukru  pudru
-kilka kropli soku z cytryny
-czarny barwnik
-czerwone lentilki

Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić do ciastek przy pomocy lukru.  Do pozostałego  dodać czarny barwnik. Z papieru do pieczenia skręcić tutkę, włożyć zabarwiony lukier i odciąć rożek –  zrobić usta, oczy i rogi.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Ciasteczka arachidowe

Składniki:Ciasteczka orzechowe!

-200 g margaryny,
-300 g mąki,
-100 g cukru pudru,
-laska wanilii,
-żółtko,
-1/2 łyżeczki cynamonu,
-3 ziarna kardamonu,
-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-3 goździki,
-2 łyżki ciepłej wody,
-3 łyżki dżemu morelowego,
-100g orzeszków solonych arachidowych.

Przygotowanie

Margarynę posiekać wraz z przesianą mąką, cukrem i żółtkiem. Dodać nasiona z laski wanilii. Wyłuskać ziarenka kardamonu, wraz z goździkami zmiksować przy pomocy blendera. Dodać do ciasta wraz z pozostałymi przyprawami, dżemem oraz ciepłą wodą. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i posypać zmiksowanymi orzeszkami.  Piec ok. 8-10min w temp. 170st. Ostudzić i polukrować.

 

Miodowe pierniczkimiodowe pierniki

Składniki:

-140 g cukru pudru
-60 g masła
-90 g miodu gryczanego
-2 jajka
-2 łyżeczki dowolnie wybranych przypraw korzennych (lub przyprawy do pierników)
-400 g mąki pszennej (typ 650)
-1,5 łyżki dobrego kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 jajko i 1 łyżka mleka do nabłyszczenia pierniczków

Składniki na lukier:

-1 białko
-250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
-łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

Cukier puder, masło, miód, jajka i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Należy uważać aby masa się nie ścięła*, jej temperatura nie powinna przekraczać 50 stopni. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy. Łączymy mąkę, kakao i sodę, dodajemy 3/4 tej mieszanki do ciepłej masy. mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto (ja musiałam dosypać mąki by ciasto dało się wyrobić). Ciasto owijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na dobę. Następnie, na blacie oprószonym mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm  i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach. Aby pierniczki były błyszczące, po wystudzeniu  możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 70-80 stopni, na 10 minut.

Robimy lukier. W misce umieszczamy cukier, białko i sok z cytryny i ucieramy kilka minut mikserem na wolnych obrotach. Z tych proporcji wychodzi bardzo gęsty lukier, ja rozrzedzałam go dodając po kilka kropel wody i ucierając widelcem. Robimy tak aż do uzyskania żądanej konsystencji.  Wzorki malujemy skręconą z pergaminu tutką, z odciętym rożkiem by lukier mógł się wydostać. Najlepiej wziąć prostokątny kawałek pergaminu i zwinąć go tak by rożek wyszedł na środku dłuższego boku.

Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

 

Babeczki Rudolf Czerwononosy

Składniki: Rudolf!!

-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-1/2 łyżki proszku do pieczenia,
-3/4 szklanki cukru,
-2 jajka,
-1/2 laski wanilii,
-100g mlecznej czekolady,
-3/4 szklanki mleka,
-szczypta soli,
-łyżeczka cynamonu,
-6 nasion kardamonu
-230 g masła lub margaryny.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem.  Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys.  Piec ok. 20-25min w temp. 170st.  Ostudzić.

Dodatkowo: 

-300ml śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-125g serka mascarpone,
-2 krople olejku waniliowego,
-24 precelki,
-24 białe okrągłe draży,
-12 czerwonych płaskich drażetek- lentilek,
-2 kostki stopionej gorzkiej czekolady.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i olejek. Dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy nakładać na babeczki.  Z  precelków zrobić uszy, z czerwonych drażetek nos, zaś z białych drażetek oczy, a ze stopionej czekolady namalować źrenice.

 

Grzybki z krememGrzybki!!

Ciasto:

-3 szklanki mąki pszennej,
-250g  margaryny,
-szklanka śmietany 18%,
-1 białko,
-2 łyżki maku.

Mąkę przesiać do miski, dodać posiekaną margarynę oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 2 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką do babeczek wycinać kapelusze a szklanką tyle samo spodów, w których należy zrobić wgłębienie na nóżki grzybka. Z reszty ciasta utworzyć cienki rulon i kroić na tyle nóżek ile mamy spodów. Kapelusze oblepić na zewnętrznych stronach foremek do babeczek. Nóżki zamoczyć w białku, następnie samą końcówkę obtoczyć w maku. Wszystko piec ok. 15-20 min w temp. 175st.

Krem:

-1 l mleka,
-5 żółtek,
-2 duże budynie waniliowe,
-2 czubate łyżki mąki pszennej,
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
-szklanka cukru,
-cukier waniliowy,
-200g masła,
-125g margaryny.

W szkl. mleka rozrobić budynie i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę, ugotować gęsty budyń, przestudzić. Margarynę i masło utrzeć z cukrem i  żółtkami, na koniec dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładać do kapeluszy, dociskać spodami na nóżkach. Polać polewą czekoladową.

 

                                 SMACZNEGO!!