Słodko-kwaśny pleśniak

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny
  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kwaskowa konfitura np. z czarnej porzeczki
  1. Mąkę siekam z masłem, rozkruszam w palcach. Dodaję 10 dag cukru, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatam ciasto, dzielę je na 3 części. Jedną wyrabiam z kakao, wszystkie schładzam.
  2. Jedną jasną część rozwałkowuję, wykładam na dno formy. Przykrywam konfiturą, posypuję startym ciastem kakaowym.
  3. Białka ubijam z pozostałym cukrem, mieszam z mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na ciasto kakaowe.
  4. Całość posypuję jasnym, startym ciastem. Piekę godzinę w 180 st. C.

file1509546570