Słodkie pieczarki

12 grudnia 2010, dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

* 1 jajko

* 2 szklanki (niezbyt pełne) mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej

* 150 g margaryny

* 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej Delecta

* 4 czubate łyżki cukru pudru

* kakao) – szklanka o pojemności 250 ml

Potrzebna będzie jeszcze czysta, sucha butelka po napoju

Wszystko wyrabiać w malakserze, do którego wrzucić margarynę z cukrem pudrem i chwilkę ucierać. Dodać 1 jajko i znów kilka sekun ucierania. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z sodą i wsypać do masy jajeczno-margarynowej. Utrzeć razem. Ciasto podzielić na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

file1292171047



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz