Słodkie korzenne truskawki marynowane

12 września 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Przepis pochodzi z książki: Wielka księga słoików autorstwa Jennifer MacKenzie, wydanej przez Wydawnictwo Laurum.

Połączenie korzennych przypraw i owocowego smaku zawsze wypada uroczo, bez względu na to, czy truskawki wykorzystuje się jako dodatek do dań wytrawnych czy słodkich. Truskawki można podawać z bitą śmietaną jako dekorację do biszkoptu czy babki. Można je również dodać do sałatki owocowej, wykorzystując część zalewy jako sos. Truskawki sprawdzą się również jako dodatek do wyrazistych w smaku mięs czy pasztetów.

Słodkie korzenne truskawki marynowane

Składniki (8 ćwierćlitrowych słoiczków):
– 3 l truskawek, pozbawionych szypułek
– 750 ml cukru
– 5 ml (1 łyżeczka) soli do przetworów
– 2 ml (1/2 łyżeczki) mielonego cynamonu
– 1 ml (1/4 łyżeczki) mielonych goździków
– 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
– 450 ml octu jabłkowego
– 50 ml wody

Wykonanie:
1. Truskawki ponakłuwaj wykałaczką, a te większe przetnij na pół.
2. Do rondla wlej wodę i ocet, dodaj cukier i sól, cynamon, goździki i ziele angielskie. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając do momentu, w którym cukier i sól się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Wrzuć truskawki i lekko wymieszaj, aby całe oblały się płynem. Rondel przykryj i pozostaw w niskiej temperaturze pokojowej na co najmniej 6 godzin, nawet do 18 godzin, od czasu do czasu nim obracając, aby truskawki na nowo się oblały płynem.
3. Przygotuj garnek do pasteryzacji, słoiki oraz pokrywki.
4. Garnek postaw na niewielkim ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż truskawki dobrze się ogrzeją, ale nie za długo, żeby nie straciły kształtu.
5. Chochlą przełóż truskawki do gorących słoików, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnego miejsca. Usuń ze słoików powietrze, a następnie w razie potrzeby dolej gorącej zalewy. Wytrzyj brzeg słoika i nałóż gorące wieczko. Dokręć je na tyle mocno, na ile będziesz w stanie zrobić to palcami.
6. Wstaw słoiki do garnka do pasteryzacji i doprowadź wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i pozostaw słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut. Potem wystaw je na powierzchnię wyłożoną ściereczką i pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły, należy przechowywać w lodówce.