Słodkie jajeczka
1 dowolna galaretka
4-5 wydmuszek z jaj (zależy od ich wielkości)
potrzebna też będzie duża strzykawka
Przygotowane wydmuszki przepłukujemy w środku wodą (za pomocą strzykawki). Osuszamy. Dolną dziurkę zaklejamy taśmą klejącą. Wydmuszki wstawiamy do kieliszków do jajek lub opakowania po jajkach (tzw. wytłaczanka).
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Jak galaretka zacznie lekko gęstnieć to za pomocą strzykawki napełniamy nią wydmuszki. Odstawiamy do lodówki do stężenia (2-3 godziny).
Gotowe jajka wkładamy na 2-3 sekundy do gorącej wody (ułatwia to obieranie) i delikatnie zdejmujemy z nich skorupki.
Mozemy je wykorzystywać do dekoracji, ale także potraktowac jako atrakcyjną forme podania deseru z galaretki (możemy ozdobić bitą smietaną i owocami).
Ja użyłam galaretki szafirowej (ciemnoniebieska).