Słodkie jajeczka

29 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1 dowolna galaretka
4-5 wydmuszek z jaj (zależy od ich wielkości)
potrzebna też będzie duża strzykawka

Przygotowane wydmuszki przepłukujemy w środku wodą (za pomocą strzykawki). Osuszamy. Dolną dziurkę zaklejamy taśmą klejącą. Wydmuszki wstawiamy do kieliszków do jajek lub opakowania po jajkach (tzw. wytłaczanka).
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Jak galaretka zacznie lekko gęstnieć to za pomocą strzykawki napełniamy nią wydmuszki. Odstawiamy do lodówki do stężenia (2-3 godziny).
Gotowe jajka wkładamy na 2-3 sekundy do gorącej wody (ułatwia to obieranie) i delikatnie zdejmujemy z nich skorupki.
Mozemy je wykorzystywać do dekoracji, ale także potraktowac jako atrakcyjną forme podania deseru z galaretki (możemy ozdobić bitą smietaną i owocami).

Ja użyłam galaretki szafirowej (ciemnoniebieska).

file1269857300



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...