Słodkie drożdżowe bułeczki bez jaj i mleka

3 maja 2012, dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
500 g mąki
30 g świeżych drożdży
40g cukru
szczypta soli
ok 2 szklanek wody
mleko do posmarowania bułeczek
trochę oleju lub masła by ciasto było dłużej świeże (można pominąć)
dowolne nadzienie: dżem, owoce, rodzynki, czekolada (opcjonalnie)

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki z cukrem, połową szklanki wody i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia rozczynu. Wyrośnięty rozczyn połączyć  z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto, które powinno mieć dosyć luźną konsystencję. Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie zbyt suche, można wlać odrobinę więcej wody, jeśli zbyt mokre podsypać mąką)
Wyrobione ciasto ostawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Kiedy ciasto wyrośnie formuje z niego bułeczki i ostawiam na 5 minut do kolejnego wyrośnięcia. Jeśli chcę bułeczki przed ponownym wyrośnięciem mogę nadziać dowolnym farszem ja jednak tym razem zrobiłam bułeczki bez dodatków.
Wyrośnięte bułeczki możemy posmarować ciepłym mlekiem co nada im połysku i pieczemy do momentu aż skórka będzie dobrze wypieczona.
(ja piekłam w prodiżu około 50 minut/odradzam jajko do smarowania, gdyż spowoduje to iż bułeczki będą miały twardą skórkę).
Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)
Smacznego :)

Jest to przepis na słodkie bułeczki. Jeśli dodacie mniej cukru wyjdą Wam bułki idealne na kanapki do szkoły czy śniadanie :)

Bułeczki po upieczeniu można zamrozić,a następnie gdy tylko najdzie nas na nie ochota odgrzać w mikrofali lub wyjąć parę godzin wcześniej i poczekać aż same się rozmrożą.
Gwarantuję, że po rozmrożeniu smakują tak samo wybornie jak od razu po upieczeniu :)