Słodki zawrót głowy. Deser z bezami w szklance, który znika szybciej niż się pojawi
Bita śmietana, chrupiące ciasteczka bezowe i duszone owoce z odrobiną likieru lub rumu łączą się w deser idealny. Sekretem tego niezwykle prostego deseru jest fakt, że możemy użyć dowolnych ulubionych owoców i świeżych i mrożonych. Truskawki, maliny, borówki, jeżyny, wszystkie owoce które lubimy sprawdzą się w tym deserze idealnie.
Pod pojęciem pysznego deseru kryją się nie tylko pomysły na ciasta i ciasteczka. Wiele słodkich deserowych pyszności można bowiem serwować w szklankach lub słoikach. Jest to prosty ale i niezwykle efektowny pomysł na podawanie deserów, który przyciąga wzrok, bowiem przezroczyste ścianki naczynia doskonale uwidaczniają zawartość, eksponując kolory lub różne warstwy deseru. Ponadto takie desery w niezwykle wygodny sposób wyjada się łyżeczką. Dlatego warto przygotować kremowy, lekki, puszysty i owocowy deser i podać go w szklaneczkach.
Przedstawiany przepis to tradycyjny angielski deser z bitej śmietany, pokruszonych ciasteczek bezowych i macerowanych truskawek ułożonych warstwami w szklance. Owoce są tu duszone, co sprawia, że stają się słodkie i lekko dżemowe. To świetny patent na wykorzystanie owoców mrożonych lub jeśli świeże owoce nie są tak dojrzałe, jak się spodziewamy. Cały deser to zatem tylko trzy warstwy: duszone owoce, bita śmietana i ciasteczka bezowe. Aby ułatwić sprawę warto używać kupionych w sklepie bez. Wystarczy je pognieść. Łatwe, prawda?
Dodaj kapkę tego likieru aby podkręcić smak deseru bezowego
Do macerowania owoców warto dodać łyżkę likieru jagodowego lub pomarańczowego albo jasnego rumu, łyżkę wody, cukier i świeży sok z cytryny. Jeśli chcemy przygotować deser dla dzieci można pominąć likier i po prostu użyć 2 łyżek wody. Owoce gotujemy przez ok. 6-8 min. (do momentu zgęstnienia i powstania bąbelków). Sos można przygotować 1-2 dni wcześniej. Ostatnim elementem deseru jest bita śmietana. Osobiście uważam, że nie ma nic lepszego niż świeżo zrobiona, domowa bita śmietana z odrobiną wanilii, ale dla wygody można też użyć bitej śmietany gotowej. W tym deserze używam zwykłych ciasteczek bezowych, ale można również spróbować czekoladowych lub cytrynowych ciasteczek bezowych. Elementem dekoracyjnym są owoce.
Jak przygotować kremowy deser w szklance?
Składniki:
Sos:
– 1 szklanka owoców jagodowych
– 1 łyżka stołowa likieru jagodowego lub pomarańczowego lub jasnego rumu
– 1 łyżka wody (2 łyżki, jeśli nie używamy likieru)
– 2 łyżki cukru granulowanego
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
Pozostałe:
– 2 szklanki śmietanki kremówki, schłodzonej
– 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
– 1 łyżka cukru
– 12 małych ciasteczek bezowych, połamanych
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki sosu w małym rondelku i postawić na średnim ogniu. Gotować przez ok. 6 do 8 min., do momentu zgęstnienia i powstania bąbelków. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. W mikserze elektrycznym ubić śmietanę dodając cukier i wanilię, aż powstanie sztywna piana. Rozłożyć bitą śmietanę na dnie szklanki. Następnie dodać warstwę sosu, kilka kawałków pokruszonych ciasteczek bezowych, a następnie kolejną warstwę bitej śmietany. Na wierzchu ułożyć kilka kawałków ciasteczek bezowych. Udekorować świeżymi owocami. Podawać natychmiast lub schłodzić przez ok. 1-2 godz.