Słodki upominek na walentynki
Mówi się, że przez żołądek można trafić do serca i coś w tym stwierdzeniu rzeczywiście jest. Dlatego zamiast zasypywać ukochanego zbędnymi bibelotami, przygotuj dla niego słodki upominek. Potrzebne Ci będą:
1 szklanka cukru
100 g masła
pół szklanki skondensowanego mleka
300 g ciemnej czekolady
syrop klonowy do smaku
…a także odrobina cierpliwości i dobrej woli.
Podgrzewamy wszystkie składniki poza czekoladą na średnim ogniu, aż dobrze się połączą. Potem zmniejszamy nieco temperaturę i gotujemy do 20 minut. Ciepłą masę należy przelać do uprzednio natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o boku 20 cm. Zanim ostygnie, wycinamy nożem dowolne formy (najprostsze będą kwadraty, ale z okazji Walentynek można pokusić się o serduszka). Czekoladę kroimy bądź ścieramy na tarce, przekładamy do miski, potem umieszczamy nad garnkiem wypełnionym wrzątkiem. Dzięki temu czekolada się stopi. Po dokładnym wymieszaniu zanurzamy w niej wcześniej wykrojone karmelki. Gdy wystygną, można dodatkowo ozdobić je różnokolorowymi barwnikami spożywczymi. Tak powstały przysmak wystarczy tylko umieścić w ozdobnym pudełku (wskazane jest hermetyczne, wtedy karmelki można przechowywać nawet przez miesiąc bez ryzyka utraty ich walorów smakowych). Gwarantujemy, że ukochany doceni Twoje starania i odwdzięczy się równie słodkim pocałunkiem.