Słodki konkurs Oli-Oli – wyniki!

16 marca 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Serdecznie dziękujemy za wspaniałe przepisy na dania z zastosowaniem bardzo praktycznego oleju w spraju Oli-Oli! Dla 3 autorek najciekawszych przepisów mamy zestawy składające się z 3 różnych produktów, a są to:

satinka:

TORT NALEŚNIKOWY

Na ciasto : szklanka mąki, 1 jajko ,2 szklanki mleka, sól,olej

sos: 1 szklanka śmietany, 10 dkg żółtego sera, 1 jajko.

Na nadzienie zielone : 30 dkg szpinaku, 2 cebule, skórka z cytryny, olej, sól,1 jajko.

Na nadzienie czerwone:

3 marchewki, pół selera, 1 pietruszka,2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, kurkuma, papryka czerwona, pieprz, 1 jajko,

Z ciasta usmażyć grubsze naleśniki,cebulę przysmażyć,z obgotowanym szpinakiem,dodać startą skórkę i jajko i przyprawić. Olejem w spraju wysmarować tortownicę, kłaść naleśniki, przekładać zielonym i czerwonym nadzieniem, przykryć naleśnikiem. Warzywa zetrzeć obsmażyć na oleju,poddusić z wodą, dodać koncentrat i przyprawy poddusić, ciepłe wymieszać z jajkiem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać starty ser żółty, polać wierzch tortu, zapiekać w temp.200 st. aż ser się rozpuści.

Daria

NALEŚNIKI KOKOSOWE Z BANANAMI

Ciasto:
*1/2 szkl mąki pszennej
*2 łyżki mąki kukurydzianej
*1,5 szkl mleczka kokosowego
*2 łyżki wiórków kokosowych
*2 jajka
*1 łyżka cukru

Nadzienie:
*3 banany
*2 łyżki masła
*4 łyżki brązowego cukru
*sok i skórka otarta z 1 cytryny

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 20 min-dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
Banany obrać i pokroić na plastry grubości 2 cm.Na patelni rozgrzać masło,wrzucić banany dodać cukier.
Smażyć na małym ogniu,mieszając do czasu aż banany zaczną brązowieć.Następnie wlać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
Ciepłe naleśniki przekładać nadzieniem i polać odrobiną sosu z patelni.

 

Joanna Natalia

Czy istnieje coś smaczniejszego od gorącego gofra? Można je jeść na tyle sposobów- palce lizać! Wraz z zakupioną gofrownicą w pudełku była mała książeczka z przepisami. Szybko przeleciałam zapisane drobnym druczkiem receptury, a wśród nich moje oko wyszukało przepis na gofry z wiórkami kokosowymi- Mniam, tego jeszcze nie było!- pomyślałam. Gdy zaczęłam robić gofry okazało się, że wiórka, owszem, ale od nowego akapitu „czekoladowe” ;)
Dlatego stworzyłam własny przepis na CZEKOLADOWE GOFRY Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:

Ubijam 2 całe jajka z 50 g cukru, dodaję 2 łyżki śmietany, 50 ml oleju roślinnego, 100 g mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao i pół łyżeczki sody. Całość miksuję na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Na koniec wsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszam.
Z porcji wychodzi 6 gofrów. Podaję je posmarowane masłem czekoladowym, z wiśniami ze słoika i bitą śmietaną. Pycha- polecam!

Olej w aerozolu Oli-Oli ułatwiłby przygotowywanie gofrów ponieważ gofrownicę należy natłuszczać aby ciasto nie przywierało- jedno pryśnięcie, które dokładnie pokryłoby powierzchnie gofrownicy cienką warstwą to doskonałe rozwiązanie :)

 

Konkurs trwa od dnia 16 marca do dnia 29 marca 2017 roku. Wyniki podamy do dnia 31 marca br.

 

Nagrodą w konkursie były 3 zestawy olejów w aerozolu Oli-Oli. W skład każdego zestawu wchodzą:

1) Oli-Oli olej rzepakowy do smażenia
2) Oli-Oli olej rzepakowy o smaku masła
3) Oli-Oli olej kokosowy

Zapraszamy do zabawy!

 

O OLEJACH OLI-OLI

Oli-Oli olej rzepakowy do smażenia

Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera czysty olej rzepakowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).

Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.

Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.

Skład: olej rzepakowy*, lecytyna, woda (dla przeźroczystości), gaz wypychający.

* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.

 

Oli-Oli olej rzepakowy o smaku masła

Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera czysty olej rzepakowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).

Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.

Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.

Skład: olej rzepakowy*, lecytyna, smak masła, beta karoten, woda, gaz wypychający.

* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.


Sposób użycia:

1) Wstrząsnąć przed użyciem, skierować aplikator zgodnie ze strzałką i nacisnąć.
2) Przekręcić puszkę o 45 stopni od pionu i rozpylać z odległości 15-30 cm od powierzchni.
3) Dla lepszego efektu, lekko podgrzać naczynie przed dodaniem produktu przeznaczonego do smażenia.
4) Naciskając przez 1/3 sekundy zużywa się około 0.25 g.
5) Ilość powtórzeń: około 557 razy.

 

Oli-Oli olej kokosowy

Nie przywiera do powierzchni. Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera naturalny olej kokosowy i lecytynę (naturalny roślinny składnik fasoli sojowej, który zapobiega przyleganiu do powierzchni naczyń).

Doskonały w dietach. Wspaniały smak i możliwość spożywania nawet w najbardziej wymagających dietach. Znakomity w dietach, eliminuje potrzebę użycia oleju, smalcu, tłuszczu, margaryny. Nie zawiera cholesterolu, sody ani tłuszczu. Nisko kaloryczny sposób na smażenie. Zawiera o 95% kalorii mniej niż masło, margaryna lub olej na jednostkę.

Ekonomiczny i bezpieczny. Łatwy do użycia na patelni, garnku, grillu i nawet w naczyniach używanych w kuchenkach mikrofalowych. Chroni naczynia teflonowe i zapobiega zadrapaniu ich powierzchni.

Skład: rafinowany organiczny olej kokosowy*, lecytyna, naturalne aromaty, gaz wypychający.

* jest źródłem niewielkiej ilości tłuszczu na jednostkę spożycia. Zawiera soję.

Sposób użycia:

1) Wstrząsnąć przed użyciem, skierować aplikator zgodnie ze strzałką i nacisnąć.
2) Przekręcić puszkę o 45 stopni od pionu i rozpylać z odległości 15 – 30 cm od powierzchni.
3) Dla lepszego efektu, lekko podgrzać naczynie przed dodaniem produktu przeznaczonego do smażenia.
4) NIE PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE. Olej kokosowy krzepnie w temperaturze pokojowej. W celu odetkania, polać aplikator ciepłą wodą.
5) Naciskając przez 1/3 sekundy zużywa się około 0.25 g.
6) Ilość powtórzeń: około 462 razy.

 

zobacz również:

  1. Konkurs – do wygrania dzbanki Aquaphor ONYX!
  2. Konkurs dla aktywnych na Forum – wygraj nowości od Wydawnictwa Albatros!
  3. Odchudzamy Polki na Wiosnę – nagrody od Kneipp®
  4. Moja tajemnica piękna – konkurs Kneipp®!