Śliwkowo- kluseczkowy mariaż

1 listopada 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śliwki to owoc jesieni. Powidła, knedle ze śliwkami, zupka śliwkowa – kuszą smakami. Dziś przyszła pora na leniwe ze śliwkami.

Czas: 30 minut

Składniki:

25 dag sera śmietankowego

1 jajko

1  szklanka  mąki + do podsypania

szczypta soli

kilka śliwek (węgierki, renklody)

1/2 słoika powideł śliwkowych (około, bo zależy jakie powidła – trzeba spróbować)

2 łyżki masła

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1/2 szklanki wody

1  herbata śliwkowa

cynamon

cukier cynamonowy gruby do deserów w tzw. młynku

Ser biały utrzeć na miałko. Wymieszać ser z mąką (ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera), jajkiem , szczyptą soli. Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek. lekko go rozpłaszczyć. Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.

W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę. Przecedzić. W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać. Włożyć powidła. Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką. Doprawić do smaku cynamonem.

Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki.

Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami, posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania.

file1288602639