Śliwkowo- kluseczkowy mariaż

1 listopada 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śliwki to owoc jesieni. Powidła, knedle ze śliwkami, zupka śliwkowa – kuszą smakami. Dziś przyszła pora na leniwe ze śliwkami.

Czas: 30 minut

Składniki:

25 dag sera śmietankowego

1 jajko

1  szklanka  mąki + do podsypania

szczypta soli

kilka śliwek (węgierki, renklody)

1/2 słoika powideł śliwkowych (około, bo zależy jakie powidła – trzeba spróbować)

2 łyżki masła

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1/2 szklanki wody

1  herbata śliwkowa

cynamon

cukier cynamonowy gruby do deserów w tzw. młynku

Ser biały utrzeć na miałko. Wymieszać ser z mąką (ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera), jajkiem , szczyptą soli. Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek. lekko go rozpłaszczyć. Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić.

W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę. Przecedzić. W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zamieszać. Włożyć powidła. Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką. Doprawić do smaku cynamonem.

Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki.

Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami, posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania.

file1288602639



FORUM - bieżące dyskusje

Konferencje w Hotelu
Chyba coraz mniej takich wydarzeń, firmy już nie inwestują w eventy tak jak kiedyś...
Prezent dla rodziców
Teraz nie ma już tego zwyczaju, mlodzi chcą tylko dla siebie wszystko...
Meningokoki
Jednak szczepienia zmniejszyły śmiertelność wśród dzieci....
Ptak Outlet
Bo każdy ma już tyle ciuchów w domu, że bez sensu kupować kolejne....