Śliwkowa z piankami

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Można ją podać na gorąco albo po schłodzeniu – jest równie smaczna. Nie tylko dzieci lubią takie słodkie zupki i piankowe kluseczki…

Składniki

  • NA ZUPĘ:
  • ok.30-50 dkg śliwek (ja użyłam 7 szt. dużych owoców odmiany mieszaniec)
  • 1 op. cukru waniliowego 8 g
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu ok.3 cm
  • sok z połówki cytryny
  • 1-2 łyżki cukru kryształu (jeśli śliwki są kwaśne można dodać więcej, w/g smaku)
  • NA PIANKI:
  • 1 białko jaja kurzego
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego 8 g
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ew. mielony cynamon do posypania

Opis przygotowania

Jajko, przed rozbiciem i oddzieleniem białka, należy umyć dokładnie i parzyć przez kilka sekund we wrzątku. Śliwki umyć, usunąć pestki a  miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 2-3 szkl. wody, dodać sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotować na małym ogniu ok.10-15 min. Nastepnie przecedzić a  rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z płynem, ponownie postawić na ogniu. Schłodzone białko ze szczyptą soli ubijać mikserem na sztywno, dodając powoli cukier waniliowy i cukier puder. Na delikatnie wrzącą zupę kłaść piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotować 3-5 min. tak, aby zupa tylko lekko wrzała a pianki gotowały się w oparach. Podając można posypać wierzch mielonym cynamonem, ja dodałam mieloną przyprawę korzenną do deserów i  kawy f-my Kamis. Ilość składników na 2-3 porcje. Taka zupa będzie też smakowała z dodatkiem cynamonowych grzaneczek

file1259078627