Śliwki w occie

19 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

1 kg śliwek (najlepsze są węgierki)
1/2 kg cukru
1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego (6%)
1 łyżka goździków (płaska)
1 łyżeczka cynamonu

Śliwki umyć, usunąć pestki, ułożyć ciasno w przygotowanych słoikach.
Z cukru, octu i przypraw ugotować syrop, gorącym zalać słoiki i od razu zamknąć.
Słoiki pasteryzować przez 20 minut. Odstawić na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie śliwki sa gotowe do jedzenia.

Syrop z takich śliwek po rozcieńczeniu wodą można używać jako napój.

file1269018069



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...