Ślimak, ślimak pokaż rogi…

17 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ślimak ślimak pokaż rogi, dam ci sera na pierogi – tutaj przeważnie kończy się nasza znajomość tego… powiedzenia, wierszyka…? Co ma wspólnego ślimak z serem i pierogami? Nie dowiemy się, dopóki nie zajrzymy w stare książki dla dzieci.

Wyczytać z nich możemy, że autor o nazwisku Biaduń napisał niegdyś piosenkę o głodnym ślimaku, który szuka mamy. A jak wiadomo, w bajkach wszystko jest możliwe. Utwór ten, jak prawie każdy skierowany do dzieci, posiada pewne wartości dydaktyczne. Maluchy z rymowanek uczą się, dlaczego nie wolno być niejadkiem, jak grzecznie się bawić i czemu nie wolno płakać. Przykłady historii personifikowanych zwierzątek łatwiej trafiają do główek naszych pociech i ułatwiają zrozumienie otaczającej rzeczywistości. Ślimak ślimak pokaż rogi, dam ci sera na pierogi/ Jak nie sera to kapusty, od kapusty będziesz tłusty. I już mamy punkt zaczepienia, na który możemy się powołać podczas codziennych posiłkowych negocjacji z naszym dzieckiem- niejadkiem, z którym możemy pobawić się w ślimaka, zjadającego swój kawałek serka. Dla nas oznacza to dostarczenie małemu organizmowi niezbędnej porcji białka i witamin, tak ważnych w okresie rozwoju. Niestety, wiele dzieci wykazuje się image003nieuzasadnioną i często niedającą się przezwyciężyć awersją do wszelkiego rodzaju wyrobów mlecznych, od samego mleka i jogurtów zaczynając, na serach różnego typu kończąc. Dlatego rodzice codziennie muszą wykazywać się naprawdę dużą kreatywnością, aby przekonać małego niejadka choćby do małej porcji nabiału. Jednak gdy nasze dziecko gotowe jest już na urozmaiconą dietę, na pewno z wielkim  apetytem zajadać się będzie słodkimi i zdrowymi daniami przygotowywanymi na ciepło.
Najlepszym na to przykładem są pierogi z serem. Podawane na słodko, z odrobiną śmietanki i cukru na pewno znajdą uznanie nie tylko wśród najmłodszych koneserów, ale także ich rodziców. Mogą służyć zarówno jako smaczny obiad, jak i ciepła kolacja. To oczywiste, że każda mama ufa najbardziej daniom przyrządzonym własnoręcznie, jednak faktem jest, że nie zawsze starcza na to czasu. Zabiegane, wiecznie spóźnione współczesne matki muszą czasem skorzystać z pomocy innych. Mieli to na uwadze kucharze Virtu, przygotowując Pierogi z serem. Aksamitny farsz ze świeżego i delikatnego twarogu trafi w gusta niejednego przedszkolaka, a łatwość i prostota przygotowania docenione zostaną zapewne przez każdego rodzica.
Nie bójmy się urozmaiceń w diecie naszych pociech. Dopóki dostarczamy im produktów zdrowych i lekkostrawnych, możemy być pewni, że maluchy będą rosły jak na drożdżach. www.virtu.com.pl

Jeśli masz trochę czasu i najbardziej smakują ci pierogi własnej roboty zobacz przepisy naszych czytelników:

Pierogi białoruskie:

Ciasto:Ravioli1

  • 2 szklanki mąki gryczanej (zmielona kasza),
  • 2 łyżki masła,
  • 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki,
  • 2 jajka, sól,
  • Nadzienie:
  • 40 dag twarogu,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

W rondlu zagotować szklankę osolonej wody. Do wrzątku dodać masło i  mąkę gryczaną, zamieszać i odstawić. Do gryczanej masy dodać ziemniaki i  jajka. Zagnieć ciasto. Rozgrzać olej na patelni. Z  gryczanego ciasta odrywać kawałki, formować placuszek na dłoni (możliwie cienko). Na środek placuszka nakładać twaróg. Składać na pół i  zlepiać brzegi (jak przy robieniu zwykłych pierogów). Pierogi smażyć z  obu stron, tak by się lekko zrumieniły. Można podawać na słono ze śmietaną lub na słodko np. z owocami.

Ruskie pierogi

2 szklanki  mąki
1 jajkosr_6462dff5193d07585a9a3f3a562cdd51
¾ szklanki wody
szczypta soli
1 kostka białego sera
25 dag ugotowanych ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oliwy
sól
pieprz mielony

Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i  pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki lub maszynką do robienia pierogów. Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i  gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Dekoracyjnie można wyciąć ząbki. Polać usmażoną cebulką lub wysmażoną słoniną lub boczkiem.

ewa45 dodała eva45

więcej przepisów Ewy: Tutaj

pierogi z serem i jabłkami:

* maka 1/2 kg
* 1 jajko
* sól
* gorąca wodasr_455c82f197b999066fba4af8547973ae
* 1 łyżka oleju

farsz:

* ser biały 1/2 kg
* jabłka prażone 3 czubate łyżki
* mąka ziemniaczana 1 łyżka
* 2 łyżki cukru
* sos do polania:
* śmietana 18% 200 gram
* cukier do smaku
* cukier waniliowy
* 1 łyżeczka cynamonu

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać placki szklanką lub robić wałeczki jak na kopytka, kroić na kawałki i wałkować placuszki lub wycinać większe kwadraty i zlepiać na ukos, podobnie jak uszka.
Ser zmielić, dodać cukier, jabłka prażone, mąkę ziemniaczaną, wyrobić farsz. Nadziewać pierogi, zlepiać, gotować w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju, 2 minuty od wypłynięcia.
Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią dodać cynamon,roztrzepać łyżeczką, polać pierogi.

elf2016qw5ib9-avatar dodała Anulka

więcej przepisów Anulki: Tutaj

Królewskie pierożki Chupi

  • Farsz:
  • 10 dkg boczku surowego
  • 10 dkg łopatki
  • 10 dkg szynki wieprzowej
  • 10 dkg karczku
  • 10 dkg kurczaka piersisr_605c01d165bc8c7e778a9a6eb0bb1197
  • 5 dkg wątróbki drobiowej
  • 10 dkg mięsa z indyka
  • bułka zwykła
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • pietruszka nać
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • smalec bądź olej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • Ciasto :
  • dwie szklanki mąki
  • jajko
  • woda ciepła pół szklanki około
  • Na omastę :
  • 1/2 cebuli białej
  • dwa plastry bekonu bądź boczku
Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę.Podsmażamy lekko posolone na patelni na smalcu lub oleju ( wedle uznania ).Na samym końcu smażymy wątróbkę.Mięso podsmażone przekładamy do garnka , zalewamy wodą , dodajemy przyprawy i obrane warzywa.Gotujemy do miękkości , a na końcu gotowania dodajemy podsmażoną wątróbkę i  gotujemy jeszcze przez chwilę.Następnie bierzemy bułkę i zamaczamy ją w  wywarze i odkładamy na bok.W maszynce do mielenia mięsa mielimy mięso razem z warzywami i  wywarem ( najlepiej przekładać chochlą powolutku ) oraz razem z  namoczoną bułką.Po zmieleniu mięsa dodajemy do farszu odrobinę gałki muszkatołowej , wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy następnie na patelni na odrobinie oleju aż do odparowania farszu. Ciasto wyrabiamy tak jak zawsze na pierogi.Ja do miski wsypuję mąkę , dodaję jedno jajko i  w czasie wyrabiania ciasta wlewam po woli wodę aż do uzyskania odpowiedniej na ciasto konsystencji. Następnie rozwałkowuję ciasto , wycinam szklanką placki i faszeruję pierożki.Wrzucam na wrzącą osoloną wodę , po wypłynięciu pierożków na wierzch , hartuję je w lodowatej wodzie , aby się nie sklejały i na końcu jak chcę już je podać to podsmażam na patelni.Jako omastę można użyć cebulki z drobno pokrojonym bekonem.
więcej przepisów Chupi: Tutaj

Uszy Rosjanina:

Ciasto:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki olejusr_8357ff42535f015945785b03f2a53af1
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody

Farsz:

  • 30 dkg ziemniaków
  • 30 dkg chudego twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wegety
  • ½ łyżki czarnego mielonego pieprzu

Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić wraz z twarogiem maszynką o średnim sitku. Cebulę zeszklić na oleju z wegetą i pieprzem, dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto (w razie potrzeby dolać wody). Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka. Na każde kółko kłaść porcję farszu i zlepiać tak, jak pierogi. Następnie końce sklejać ze sobą tak, żeby pierożki miały kształt kółka z dziurką. Wrzucać pierogi do osolonego wrzątku i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z przysmażoną cebulką lub/i skwarkami.

iwonaf_small_user dodała: IwonaF.

więcej przepisów Iwony: Tutaj

Pierogi z ciasta parzonego z drobiowym farszem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ¾ szklanki wrzątku

sr_77a87f93fe0a7cae53682855fda78aa5
Farsz:

  • 35 dkg gotowanego mięsa drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka vegety
  • ½ łyżki białego mielonego pieprzu

Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Wymieszać najpierw za pomocą łyżki, a gdy ciasto trochę przestygnie – zagnieść (w razie potrzeby dolać wody). Mięso zmielić maszynką o drobnym sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem wegety i pieprzu. Dodać do mięsa, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko wałkować na stolnicy, wykrawać kółka, na każde nakładać łyżeczką porcję farszu i zlepiać pierogi.

Gotować w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia.

więcej przepisów Iwony: Tutaj