Ślimak czekoladowo – orzechowy

16 listopada 2011, dodał: Dargiel
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 porcja ciasta francuskiego

–  100 g gorzkiej czekolady

– 50 ml śmietany

– 25 ml cukru

– 50 g orzechów laskowych

Dekoracja:

– 1 żółtko

– 25 ml cukru

Czekoladę ze śmietaną roztopić w garnuszku, dodać cukier i wymieszać, następnie pozostawić do ostygnięcia. Orzechy zmielić. Przygotowaną masę rozprowadzić na cieście francuskim i posypać orzechami. Zrolować dwa brzegi do środka i schować ciasto na 15 min. do zamrażalnika.

Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika posmarować żółtkiem zmieszanym z cukrem, tak by dwie części były sklejone. Pokroić na plasterki o grubości 1 cm i ponownie smarować żółtkiem z cukrem. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 210 C.

SMACZNEGO !



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.