Ślimak czekoladowo – orzechowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 porcja ciasta francuskiego
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 ml śmietany
– 25 ml cukru
– 50 g orzechów laskowych
Dekoracja:
– 1 żółtko
– 25 ml cukru
Czekoladę ze śmietaną roztopić w garnuszku, dodać cukier i wymieszać, następnie pozostawić do ostygnięcia. Orzechy zmielić. Przygotowaną masę rozprowadzić na cieście francuskim i posypać orzechami. Zrolować dwa brzegi do środka i schować ciasto na 15 min. do zamrażalnika.
Po wyjęciu ciasta z zamrażalnika posmarować żółtkiem zmieszanym z cukrem, tak by dwie części były sklejone. Pokroić na plasterki o grubości 1 cm i ponownie smarować żółtkiem z cukrem. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 210 C.
SMACZNEGO !