Ślimaczki ze szpinakiem

15 kwietnia 2013,
dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki

350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
450 g szpinaku (może być mrożony)
3 ząbki czosnku (może być sproszkowany)
pół łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka masła
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Przygotuj szpinak. Wrzuć na patelnię łyżkę masła. Dodaj szpinak i smaż, dopóki nie wyparuje z niego cała woda. Dodaj czosnek, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Pomieszaj z sobą mąkę, drożdże, sól i oliwę. Powoli dolej ciepłą wodę.
Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
Wstaw ciasto do miski, odstaw przykryte w materiałową szmatkę w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm.
Na prostokącie rozsmaruj szpinak, zostawiając ok. 2 cm ciasta z każdego boku.
Zwiń ciasto w ciasny rulon.
Potnij rulon na 10 równych części. Gotowe, pocięte ślimaczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Delikatnie uklep każdego ślimaczka, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ślimaczki i piecz przez ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją.

 

Przepis pochodzi ze strony zpierwszegotloczenia.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.