Ślimaczki cynamonowe
Składniki:
– 1 kg mąki pszennej
– szczypta soli
– 2 szklanki ciepłego mleka
– 200 g roztopionego i wystudzonego masła
– 200 g cukru
– 2 jaja
– opakowanie cynamonu
– 100 g roztopionego masła, cukier kryształ
– 75 g drożdży
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od miski. Kulę ciasta posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po upływie ok. 45 minut), dzielimy je na 3 części. Każdą cześć cienko rozwałkowujemy na grubość 3 mm na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy obficie cukrem i cynamonem. Zawijamy w rulon. Kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Kładziemy na blasze, mocno spłaszczamy i każdy ślimak smarujemy maślanką. Piec w temperaturze 220 stopni przez 12 minut na złoty kolor.