Śledzie z miodem

28 listopada 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • płaty śledziowe 30 dag
  • olej 1/3 szkl
  • woda 1/3 szkl
  • ocet 1/3 szkl
  • miód 3 łyżki
  • cebula 2 szt
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
  • rodzynki 1/2 paczki
  • śliwki kalifornijskie 1/2 paczki
  • ogórki korniszony 2 szt

Olej ocet, wodę i miód wymieszać, aż miód się rozpuści. Cebulę pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, a następnie wcześniej przygotowaną zalewę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Rodzynki i śliwkę zalać wrzątkiem na 5 minut, dodać do zalewy. Wystudzić. Pokroić ogórki w paseczki i wszystko wymieszać. Układać warstwami pokrojone śledzie, polewamy zrobioną marynatą i znów śledzie i tak do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 24 godziny, wtedy jest najsmaczniejsze.


file1290956028