Śledzie z miodem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- płaty śledziowe 30 dag
- olej 1/3 szkl
- woda 1/3 szkl
- ocet 1/3 szkl
- miód 3 łyżki
- cebula 2 szt
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
- rodzynki 1/2 paczki
- śliwki kalifornijskie 1/2 paczki
- ogórki korniszony 2 szt
Olej ocet, wodę i miód wymieszać, aż miód się rozpuści. Cebulę pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, a następnie wcześniej przygotowaną zalewę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Rodzynki i śliwkę zalać wrzątkiem na 5 minut, dodać do zalewy. Wystudzić. Pokroić ogórki w paseczki i wszystko wymieszać. Układać warstwami pokrojone śledzie, polewamy zrobioną marynatą i znów śledzie i tak do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 24 godziny, wtedy jest najsmaczniejsze.