Śledzie w śmietanie

22 listopada 2009,
dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1/2 kg śledzi solonych matiasów
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 400 g śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 cytryny
  • pieprz czarny
  • sól
  • cukier
  • Śledzie, jeśli słone wymoczyć, Jeśli nie – to tylko dobrze wypłukać zimną wodą. Ułożyć na durszlaku i obficie skropić sokiem z cytryn. Zostawić na ok. 10-15 minut.
    Przygotować sos. Śmietanę połączyć z majonezem, drobno pokrojoną cebulą i jabłkiem startym na grubej tarce. Osolić, dodać pieprz czarny i 1/3 łyżeczki cukru. Wymieszać. Dodać odrobinę soku z cytryny.
    Sos połączyć ze śledziami, pokrojonymi w 3-4 cm kawałki. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Samotne wakacje - jak je spędzić?
    Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
    Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
    O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
    Problemy z roślinkami
    Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
    horoskopy, wróżby
    A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...