Śledzie w pomidorach w 30 min:)
Artykuł zewnętrzny
Bardzo lubię słodko- kwaśny smak tej potrawy:)
Składniki:
1 kg śledzi marynowanych
1/2 szklanki oleju
3 cebule
2 łyżki soku z cytryny
100 g rodzynek
1 mały przecier pomidorowy
1/2 szklanki keczupu
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Śledzie odsączam z zalewy a następnie kroję je w małe kawałki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Rodzynki sparzam we wrzącej wodzie. Do garnka wsypuję cebulę i rodzynki. Koncentrat, olej i wodę, keczup oraz sok cytrynowy łączę ze sobą a następnie wlewam do garnka. Całość gotuję na małym ogniu przez 5-10 min mieszając. Taki sos ostudzam i dodaję kawałki śledzia, dokładnie mieszam i przekładam do ozdobnego naczynia. Podaję z pieczywem.