Śledzie po grecku wg Buni :

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zawsze robiłam inną rybę w ten sposób – teraz padło na śledzia

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • ½ kg płatów świeżych śledzi
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody

Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .

file1273399506