Śledź z prawdziwkami
Artykuł zewnętrzny
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 płaty śledzia z oleju
- 2 cebule
- 8 kapeluszy suszonych prawdziwków
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami )
- pieprz kolorowy grubo mielony
Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby – wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , koncentrat i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie – warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny .