Śledź z prawdziwkami

17 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 płaty śledzia z oleju
  • 2 cebule
  • 8 kapeluszy suszonych prawdziwków
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami )
  • pieprz kolorowy grubo mielony

Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby – wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , koncentrat i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie – warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny .