Śledź Sułtana

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śledź Sułtana

Tym razem dodałam jeszcze daktyle .

Czas : 45 minut

Składniki :4 płaty śledzia w oliwie
1/3 szklanki cebulki od śledzia ( z oliwy )
½ szklanki rodzynek Sułtanek
¼ szklanki pokrojonych w paseczki śliwek kalifornijskich
¼ szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
¼ szklanki pokrojonych daktyli suszonych
½ szklanki wody
4 łyżki oliwy słonecznikowej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 kostka bulionu rybnego ( lub warzywnego ) Knorra
2 łyżeczki cukru

Śledzia pokroić w wąskie paseczki . Cebulę i bakalie pokroić drobno w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę . Wrzucić na nią na moment bakalie i cebulę . Wlać wodę . Gotować 5 minut . Dodać przecier pomidorowy i przyprawy . Gotować jeszcze 5 minut . Zostawić sos żeby ostygł . Chłodnym zalać śledzie . Wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny .

 

nadesłane: Babciagramolka