Śledź pod pierzynką w miodowej zalewie
Artykuł zewnętrzny
Śledzik pod pierzynką to ukochane danie mojej Mamy . Ja jako, że za monotonią nie przepadam modyfikuję go na wszelkie sposoby.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 małe ziemniaki
- 4 płaty śledzia Matias ( na tacce w oleju )
- 1/2 dużego jabłka
- 1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
- odrobina miodu do smaku ( ok 1/3 płaskiej łyżeczki
- sok z cytryny do smaku
- szczypta soli
- 1/3 szklanki pokrojonego kopru
- 1 łyżka wody
Ugotować ziemniaki , odcedzić . W trakcie ich gotowania jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Wymieszać , jabłko, śmietanę , majonez , koper .Miód rozpuścić w wodzie i dodać do śmietany. . Doprawić pieprzem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ułożyć na połowię porcji sosu śmietanowego z dodatkami , obok wyłożyć drugą porcję sosu – koprem . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki podawać gorące ułożone przy śledziu w sosie .