Śledź pod pierzynką w miodowej zalewie

18 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śledzik pod pierzynką to ukochane danie mojej Mamy . Ja jako, że za monotonią nie przepadam modyfikuję go na wszelkie sposoby.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 4 małe ziemniaki
  • 4 płaty śledzia Matias ( na tacce w oleju )
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1/2 szklanki gęstej , kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • odrobina miodu do smaku ( ok 1/3 płaskiej łyżeczki
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki pokrojonego kopru
  • 1 łyżka wody

file1292660500

Ugotować ziemniaki , odcedzić . W trakcie ich gotowania jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Wymieszać , jabłko, śmietanę , majonez , koper .Miód rozpuścić w wodzie i dodać do śmietany. . Doprawić pieprzem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ułożyć na połowię porcji sosu śmietanowego z dodatkami , obok wyłożyć drugą porcję sosu – koprem . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki podawać gorące ułożone przy śledziu w sosie .