Śledź po królewsku

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

30 dkg solonych matiasów

15 dkg cebuli

5 dkg marynowanych prawdziwków

2 liście Kafiru

6 kulek ziela angielskiego

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

100 ml oleju słonecznikowego

Matiasy  płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Osączamy, kroimy w ok. 3 cm dł. dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, grzyby w plasterki. Na dnie słoika (o pojemności 0,9 l) kładziemy liść Kafiru i 3 kulki ziela angielskiego. Następnie układamy warstwami: cebulę, śledzie i grzyby. Ostatnią warstwą ma być cebula. Na wierzch sypiemy pieprz i kładziemy liść oraz pozostałe ziele. Śledzie lekko ugniatamy w słoiku. Zalewamy olejem (należy olej wlewać stopniowo, gdyż powoli ścieka on do dna słoika). Odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie. Z tych proporcji wychodzi 1 słoik.

Smacznego!

file1264848202



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz