Śledź po królewsku

30 stycznia 2010,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

30 dkg solonych matiasów

15 dkg cebuli

5 dkg marynowanych prawdziwków

2 liście Kafiru

6 kulek ziela angielskiego

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

100 ml oleju słonecznikowego

Matiasy  płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Osączamy, kroimy w ok. 3 cm dł. dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, grzyby w plasterki. Na dnie słoika (o pojemności 0,9 l) kładziemy liść Kafiru i 3 kulki ziela angielskiego. Następnie układamy warstwami: cebulę, śledzie i grzyby. Ostatnią warstwą ma być cebula. Na wierzch sypiemy pieprz i kładziemy liść oraz pozostałe ziele. Śledzie lekko ugniatamy w słoiku. Zalewamy olejem (należy olej wlewać stopniowo, gdyż powoli ścieka on do dna słoika). Odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie. Z tych proporcji wychodzi 1 słoik.

Smacznego!

file1264848202



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.