Śledź po królewsku
30 dkg solonych matiasów
15 dkg cebuli
5 dkg marynowanych prawdziwków
2 liście Kafiru
6 kulek ziela angielskiego
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
100 ml oleju słonecznikowego
Matiasy płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny. Osączamy, kroimy w ok. 3 cm dł. dzwonka. Cebulę kroimy w piórka, grzyby w plasterki. Na dnie słoika (o pojemności 0,9 l) kładziemy liść Kafiru i 3 kulki ziela angielskiego. Następnie układamy warstwami: cebulę, śledzie i grzyby. Ostatnią warstwą ma być cebula. Na wierzch sypiemy pieprz i kładziemy liść oraz pozostałe ziele. Śledzie lekko ugniatamy w słoiku. Zalewamy olejem (należy olej wlewać stopniowo, gdyż powoli ścieka on do dna słoika). Odstawiamy do lodówki na 3 tygodnie. Z tych proporcji wychodzi 1 słoik.
Smacznego!