Śledź po kaszubsku

26 grudnia 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

filety śledziowe 0,5 kilogramów
cebula 1/2 kilograma
koncentrat pomidorowy według uznania
śliwki suszone kilka szt.
ogórek kiszony  1 szt.
pieprz
sól
majeranek  według uznania
mleko
olej

Śledzie moczymy w mleku. Cebulę kroimy w  plasterki i dusimy na dużej ilości oleju. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną majeranku. Wrzucamy pokrojone suszone śliwki. Dorzucamy drobno pokrojonego kiszonego ogórka. Dusimy do momentu aż cebula ściemnieje a ogórek i śliwki zmiękną. Dorzucamy koncentrat pomidorowy. Po wystudzeniu zawijamy farsz w filety śledziowe i układać w słoiku. Zalewamy  pozostałym olejem. Najlepsze następnego dnia. Układamy na półmisku na przemian z innym śledziami, dekorujemy świątecznie.

file1293393989



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...