Śledź ogórkowo-słonecznikowy

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Totalna improwizacja – wyszła bardzo , bardzo smakowita .Chyba najsmaczniejszy śledzik jakiego zrobiłam .Nawet ja która nie przepadam za śledziami nie mogę się oprzeć podjadaniu.

Czas : 10 minut

Składniki :

4 płaty śledzia marynowanego ( gotowego w słoiku )
2 łyżki cebulki od marynowania
2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki utartego na grubej tarce jarzynowej świeżego ogórka ( ze skórką )
2 łyżki prażonego – solonego słonecznika
przyprawa Tzatziki ( ja użyłam Prymat bo taką miałam )
grubo mielony czarny pieprz
cukier do smaku

Odsączyć śledzia z marynaty i pokroić na paseczki ( tak po ok. 1 cm ) .Odcedzić też cebulkę z marynaty .Wymieszać śledzie , ogórka, słonecznik ze śmietana i majonezem . Doprawić do smaku przyprawą Tzatziki , mielonym pieprzem i szczyptą cukru .

nadesłane: Babciagramolka