Śledź marynowany w oleju estragonowym z oliwkami

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śledź marynowany w oleju estragonowym z oliwkami

Małe fileciki śledziowe w oleju aromatyzowanym . Doskonała przystawka śledziowa .

Czas : minimum 2 dni

Składniki :20 dag małych śledzi ( filety ) w occie
Olej estragonowy
20 sztuk oliwek
½ łyżeczki mielonego pieprzu

Śledziki zwinąć jak rolmopsy .Ułożyć ściśle w pojemniczku . Zalać olejem estragonowym . Posypać po wierzchu mielonym pieprzem . Zostawić zakryte przez 2 dni. Po tym czasie nadają się do podania .Podawać odsączone z oleju . Zwinięte w rulonik , obłożone oliwkami .
Jeśli nie mamy oleju estragonowego , możemy zrobić go dodając do butelki z dobrym olejem słonecznikowym lub oliwy świeży lub suszony estragon . Po tygodniu olej jest już aromatyzowany .

 

nadesłane: Babciagramolka