śląskie roladki
przygotuj:
– 60 dag wołowiny
– 10 dag wędzonego boczku
– 1 cebulę
– kiszony ogórek
– sól, pieprz
– 10 grzybków suszonych
– 1/2 szklanki śmietany
– 4 łyżki francuskiej musztardy
– 3 łyżki oleju
Grzyby namoczyć w szklance wody a następnie ugotować do miękkości. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroic na 4 plastry, porcje mięsa ułożyć na desce i rozbić tłuczkiem. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Ogórek i połowę namoczonych grzybów pokroić w plasterki, cebulke obrać pokroić w piórka, plastry wołowiny posmarować musztardą z jednej strony, na wierzch połozyć cebulę, plasterki boczku, grzybki i ogórka. Mięso zwsinąć i obwiązać nicią lub spiąć drewnianym patyczkiem. W rondlu rozgrzać olej, zrumienić zrazy z obu stron, podlać wywarem z grzybów. Dodać resztę grzybów, przyprawić sola i pieprzem i dusic pod przykryciem do miękkości. Wlać śmietanę, ponownie doprawić, podawać z ziemniakami i surówką sezonową.
dodatki do dekoracji, przyprawy znajdziesz na aukcji:
http://www.allegro.pl/item629179611_wanilia_dluugie_laski_wanilii_16_cm_od_suprsprzed.html