Skuteczne i zdrowe odchudzanie: krok 5. Podobiadek
Za oknem coraz bardziej da się odczuć jesień, ale to jeszcze nie powód, by rezygnować ze zdrowego stylu życia, pierwszego i drugiego śniadania! Należy uchronić organizm przed ochłodzeniem, przewianiem, wirusami atakującymi nas w szkołach i autobusach, a do tego niezbędna jest nam regularność posiłków! W naszej drodze do zdrowej sylwetki przyszła pora na podobiadek – dla osób, które nie mogą zjeść obiadu około godziny 13-14 i podwieczorek w wersji żywieniowej dla tych, którzy obiad jadają wczesnym popołudniem (sprawdź swój cykl żywieniowy).
Podobiadek będący pomiędzy II śniadaniem, a obiadem ma na celu doładowanie naszych akumulatorów na tyle, byśmy dotrwali do obiadu, by nasza praca była efektywna. Musi być to porządny posiłek! Mogą to być zdrowe kanapki, sałatka – mogą być to nawet dwa, trzy warzywa połączone razem, skropione oliwą z oliwek i posypane natką pietruszki i sezamem, jogurt z płatkami owsianymi i owocami, czy zupa, jeżeli ktoś ma taką możliwość. To musi być spora porcja, po tym posiłku powinniśmy czuć sytość. Kanapki powinny składać się z chleba żytniego (proszę czytać skład, jednak zazwyczaj jest to chleb żytnio-pszenny, a nie w 100% żytni z uwagi na lepszą strukturę pieczywa) lub naleśnika razowego, warzyw (!), mięsa (możemy gotować zupy na piersi z kurczaka i wykorzystać ją do kanapek zamiast wędlin) lub twarogu lub jaja, posypujemy kanapkę świeżymi ziołami (natką pietruszki/szczypiorkiem/bazylią itd.) i nasionami czy ziarnami (słonecznika, sezamu, dyni itp.). Taki posiłek będzie zdrowy, pełnowartościowy i z pewnością umili przerwę południową.
Jeżeli ktoś nie jada podobiadków, a je podwieczorek, to sprawa wygląda nieco inaczej. Między obiadem a kolacją należy zjeść jedynie mały posiłek o dużej dawce witamin i składników mineralnych. Świetnym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju orzechy (nie orzeszki ziemne w panierce czy w soli): migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy laskowe. Innym pomysłem są owoce suszone – morele, figi, daktyle, czy koktajle na bazie jogurtu/kefiru/maślanki i owoców. Podwieczorek powinien wnieść do naszego jadłospisu jak najcenniejsze wartości odżywcze, dlatego możemy zjeść owoce – świeże, gotowane, pieczone z cynamonem i goździkami itd.
Liczę na Waszą kreatywność i siłę do walki o swoje zdrowie!
www.domdobrejdiety.pl
Ja ciągle coś podjadam, zwłaszcza jesienią mi apetyt dopisuje… Ale staram się żeby to były zdrowe rzeczy, pełnoziarniste pieczywo, dużo owoców, więc moja waga zbytnio tego nie odczuwa:)
Fajne słowo ten podobiadek, nie znałam go wcześniej:)