Skuteczne i zdrowe odchudzanie: krok 2. Regularność posiłków

9 sierpnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Liczę, że picie wody wchodzi Ci w krew! Jeżeli nie opanowałaś kroku 1 (TUTAJ), nie przechodź do drugiego. Lepiej wprowadzać zmiany wolniej, ale solidnie co jest gwarancją TRWAŁEGO wyrobienia zachowań żywieniowych, a nie chwilowych postanowień. Pamiętaj jednak, że każdy ma swoje wzloty i upadki, nie należy się poddawać. Twoim celem jest ZDROWIE i PIĘKNA SYLWETKA!

raw-food-diet-menu-face

Regularność posiłków dotyczy nas wszystkich. Nie ma znaczenia w jakich godzinach pracujesz, o której wstajesz, kładziesz się spać i czy uprawiasz sport. Oczywiście, pory w poszczególnych przypadkach ulegają zmianie, ale regularność (posiłki w odstępie 3-4 godzin) są podstawą zdrowego żywienia. Często w pracy z indywidualnym pacjentem słyszę „jem tylko dwa posiłki dziennie i tyję”, „ograniczyłam jedzenie kolacji i nie ma rezultatów”, „na obiad jem tylko garść brokułów, nie tracę masy ciała”. Może teraz ktoś wstać i zaprzeczyć tym cytatom, to zależy kto z jakiego „poziomu” startował. Jednak, większość kobiet poprzez ograniczenie ilości jedzenia nie zmniejszy obwodu w talii. Dlaczego? Przyrównam to do systemu wypłat. Jeżeli pracodawca powie Ci, że wynagrodzenie dostaniesz dopiero za miesiąc, dwa, a może dopiero za pół roku, to nie mając innego źródła dochodów będziesz oszczędzać, by móc zrobić opłaty, zakupić żywność. To samo robi nasz organizm, jeżeli jesz nieregularnie (on dostaje sygnał „może zje o 8 rano, może o 15, a może dopiero o 21) dlatego zabezpiecza się w energię w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego kluczem do odchudzania się jest jedzenie regularnych posiłków, a nie głodówka! Często jednak jest to utrudnione poprzez tryb i godziny pracy zawodowej, nie ma rzeczy niemożliwych.

Salad-made-into-a-clock
Dla ułatwienia podam Wam najczęstsze konfiguracje posiłkowe:
1. Śniadanie, II Śniadanie, Obiad, Podwieczorek, Kolacja – klasyczna wersja (często weekendowa) z obiadem około 13-14.30.
2. Śniadanie, II Śniadanie, Podobiadek, Obiad, Kolacja – najczęstsza wersja z możliwością zjedzenia obiadu około 15-16.30 (z tym że, gdy obiad będzie o godzinie 16.30, to kolacja będzie lżejsza a podobiadek „mocniejszy” niż w przypadku obiadu o godzinie 15)
3. Śniadanie, II Śniadanie, Podobiadek, Przekąska, Obiadokolacja – gdy porządny ciepły posiłek może być dopiero około 18-19.
Proste? Logiczne? A jak czasem ciężko wprowadzić to w rzeczywistość! Jeżeli chodzi o rozkład godzinowy, to jest to już bardzo indywidualne. Zapisz godzinę o której wstajesz oraz godzinę o której możesz zjeść śniadanie (maksymalnie 30 min po przebudzeniu!), do tej liczby dodaj około 3,5 (może być też 3 lub 4) i to jest pora kolejnego posiłku, do tego dodaj kolejne 3 – 4 godziny, z każdym kolejnym zrób podobnie. W ten sposób postanie Twój całodniowy plan żywieniowy.
Kilka złotych rad:
– przemyśl plan żywieniowy dzień wcześniej – unikniesz przypadkowego jedzenia, czy pustej lodówki,
– nigdy nie rób zakupów gdy jesteś głodna (oczywiście do stanu głodu nie możesz się doprowadzić!),
– gdy przygotowujesz posiłek i wiesz, że do zjedzenia go zostało Ci więcej niż 30 minut (do 30 minut wypij szklankę ciepłej wody) zjedz powoli duże jabłko/ gruszkę,
– zrezygnuj z wystawionych po domu miseczek z przekąskami, każdy posiłek ma mieć bowiem swój początek, koniec i powinien trwać do 30 minut, wtedy wypracujesz (ze współpracą ośrodku głodu i sytości) określone pory posiłku i organizm sam o stałych godzinach będzie domagał się jedzenia o danej godzinie.
Już w kolejnych artykułach podpowiem Wam, jakie produkty jeść na poszczególne posiłki! Czekam z niecierpliwością na Wasze maile, efekty, pytania!

Walcz o siebie,

Zuzanna Remiszewska

www.domdobrejdiety.pl

Zobacz również:

Skuteczne i zdrowe odchudzanie – krok 1: odpowiednie nawodnienie