Skrzyp polny – właściwości i zastosowanie

24 października 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Skrzyp polny jest popularną rośliną w całej Polsce i na świecie. Powszechnie uważa się go za chwast, lecz ma zastosowanie w ziołolecznictwie i kosmetologii. Jego dobroczynne działanie na organizm jest znane już od dawna, gdyż już kilka wieków temu wykorzystywano skrzyp w medycynie ludowej jako lek podawany głównie kobietom. Obecnie zastosowanie skrzypu polnego jest znacznie szersze, a jego właściwości zostały szczegółowo opisane.

1.      Wartości odżywcze skrzypu polnego

2.      Wpływ skrzypu polnego na organizm człowieka

3.      W jakiej postaci można przyjmować skrzyp polny?

4.      Skutki uboczne stosowania skrzypu polnego

 

Stosowanie skrzypu polnego jest popularne wśród pań, które chcą poprawić kondycję włosów, cery i paznokci. Roślina bogata w witaminy, minerały i polifenole jest polecana nawet przez lekarzy i farmaceutów. Dlaczego jeszcze warto stosować skrzyp polny? Jakie są jego właściwości i działanie?

Wartości odżywcze skrzypu polnego

W skrzypie polnym znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Jest znakomitym źródłem flawonoidów, saponin, garbników, kwasów organicznych i steroli roślinnych. W jego składzie znajduje się mnóstwo dobrze przyswajalnej krzemionki, a także żelazo, wapń, fosfor, kobalt, mangan i sole potasy. Ponadto roślina dostarcza witaminy C. Dzięki tym składnikom skrzyp polny ma zbawienny wpływ na urodę oraz zdrowie całego organizmu.

Wpływ skrzypu polnego na organizm człowieka

Właściwości skrzypu polnego są zróżnicowane. Można stosować go na schorzenia dróg moczowych ze względu na lekkie działanie moczopędne.  Ponadto wykazano, że roślina działa rozkurczowo na drogi żółciowe i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, a także wykazuje właściwości uspokajające i przeciwdrgawkowe. Panie mogą sięgnąć po skrzyp, jeśli cierpią z powodu obfitych miesiączek. Skrzyp polny jest stosowany w fitoterapii, gdyż działa przeciwkrwotocznie zmniejszając uciążliwość okresu. Niektórzy zielarze propagują stosowanie skrzypu na inne rodzaje krwawień, na przykład związane z hemoroidami, wrzodami żołądka lub uszkodzeniem naczyń krwionośnych w nosie. Panie mogą również wykorzystać skrzyp w profilaktyce i leczeniu popękanych naczynek. Defekt kosmetyczny staje się mniej uciążliwy, jeśli będzie się regularnie pić napar ze skrzypu lub przyjmować go w tabletkach. Możliwe jest też zastosowanie skrzypu polnego bezpośrednio na skórę. Wacik namoczony w naparze pomoże uporać się z owrzodzeniami skóry oraz zmniejszyć swędzenie związane z łuszczycą. Picie naparu ze skrzypu jest polecane w przypadku stwierdzenia nadmiernej potliwości. Skrzyp działa moczopędnie, dlatego zapobiega wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii wraz z potem, usuwając je wraz z moczem. Dzięki temu całe ciało mniej się poci. Dla pań z reguły najważniejsze jest jednak zastosowanie skrzypu na włosy, skórę i paznokcie. Krzemionka zawarta w roślinie sprawia, że skóra staje się jędrniejsza, a oznaki starzenia pojawiają się na niej o wiele później. Paznokcie są silniejsze, rzadziej się rozdwajają i szybciej rosną. Włosy stają się natomiast gęste, mocne i pełne blasku, nawet u kobiet po porodzie, które zmagają się z wypadaniem włosów.

W jakiej postaci można przyjmować skrzyp polny?

Skrzyp polny jest dostępny najczęściej w postaci herbatek do zaparzania, tabletek i szamponów. Herbatkę można pić kilka razy dziennie oraz wykorzystywać do przemywania skóry lub płukania jamy ustnej. Szampony ze skrzypem polnym są odpowiednie do codziennego stosowania w przypadku każdego rodzaju włosów. Tabletki są jednak najłatwiejsze do stosowania ze względu na wszechstronne działanie na organizm i łatwą do ustalenia porcję do spożycia. 

Skutki uboczne stosowania skrzypu polnego

Wśród przeciwwskazań do przyjmowania skrzypu polnego znajdują się: dna moczanowa, kłębuszkowe zapalenie nerek, zaburzona praca serca i nerek oraz ciąża i okres karmienia piersią (w ostatnim przypadku można przyjmować skrzyp polnym za zgodą lekarza). Przekraczanie zalecanej dawki skrzypu w ciągu dnia lub długotrwałe picie dużych ilości herbaty może przyczynić się do pojawienia się niedoboru witaminy B1.