Skrzydełka w ognistym sosie
- składniki na 4 porcje
12 skrzydełek
200 ml ketchupu
2 cytryny
1 cebula
5 łyżek cukru
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 ząbek czosnku
odrobina sosu sojowego
sól i pieprz cayenne
natka pietruszki do dekoracji
- przepis
Obraną i umytą cebulę , kroimy w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Wszystko mieszamy z ketchupem , cukrem i musztardą . Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Wlewamy przygotowany sos do rondelka i gotujemy ok 2 minut.Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
Dokładnie oczyszczone i opłukane skrzydełka smarujemy odrobiną sosu , układamy na blasze piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 st C.W trakcie pieczenia smarujemy kilkakrotnie sosem.
Sparzamy wrzątkiem cytrynę, kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na 4 talerzykach.
Upieczone skrzydełka układamy na plastrach cytryny, dekorujemy natką pietruszki.